РЕКОНСТРУКЦИЈА КАРАЂОРЂЕВЕ ОД САВСКОГ ТРГА ДО МОСТА НА ЈЕСЕН

РЕКОНСТРУКЦИЈА КАРАЂОРЂЕВЕ

Техничка документација за реконструкцију ове улице је при крају, дозвола још није добијена. – Радове ће финансирати „Београд на води”

Карађорђева улица на јесен ће бити обновљена од Бранковог моста до Савског трга, уверавају у граду.

Тај део једина је коцкица која недостаје да цео потез од Париске, где Карађорђева почиње, па све до Савског трга, где се завршава, буде сређен.

Пре тога, на лето би требало да профункционише нова црпна станица чије пробе почињу ових дана, каже Марко Стојчић, главни градски урбаниста. Њено пуштање у рад услов је да стара станица испред болнице „Свети Сава” буде порушена и да се део коловоза око Савског трга коначно среди и пусти у саобраћај.

– Техничка документација за реконструкцију Карађорђеве улице је при крају, дозвола још није добијена. „Београд на води” финансираће и њену обнову која мора да се ради ове године и почеће на јесен – истиче Стојчић за лист ,,Политика“.

Сређивање овог дела Карађорђеве у граду се најављује већ неколико година, али се до сада није излазило са прецизнијим роковима за почетак радова. Реч је о делу улице у којем су архитектонски бисери деценијама били препуштени пропадању.

Тај сегмент Карађорђеве годинама је био и асоцијација на важно саобраћајно чвориште, пре свега због Главне железничке станице и БАС-а.

За сада надлежни не излазе са детаљима шта ће се све радити у овом делу Карађорђеве када обнова крене, али према ранијим, спорадичним информацијама, чини се да ће то бити сређивање коловоза са трамвајским шинама, тротоара и инсталација.

 

По свему судећи, тротоари ће, као и у делу улице који је доскора реконструисан, бити поплочани гранитним плочама, а сугестија грађана који свакодневно пролазе туда је да се обавезно прошири тротоарски простор прекопута БАС-а, односно на непарној страни Карађорђеве. Јер, тај део плочника је врло узак и на њему пешаци из супротних смерова готово да не могу да се мимоиђу.

ПРЕПОРУКА ЗА ЧИТАЊЕ: ЦРПНА СТАНИЦА НА ПРОБИ ДО ЈУНА

За сада се не зна да ли ће у току обнове овај део Карађорђеве бити оплемењен зеленилом, односно садницама дрвећа. Али, како се чини, боље дане, макар према ранијим најавама градских челника, дочекаће коначно фасаде у Карађорђевој које нису улепшане пре неколико година у току акције обнове спољних зидова зграда у овој улици.

Реч је пре свега о неколико објеката на непарној страни саобраћајнице између границе Карађорђеве са Савским тргом и Економског факултета, као и о низу зграда на парној страни ближе Бранковом мосту.

Најпознатија и највише девастирана међу њима свакако је зграда некадашњег хотела „Вилсон” прекопута БАС-а која је у току бомбардовања у Другом светском рату остала без целог једног крила. Надања су да ће у току обнове, ако до ње заиста и дође ускоро, ова зграда с краја 19. века рађена у стилу сецесије бити изворно уређена са свим детаљима, али и са крилом зграде које тренутно недостаје.

Да ли ће тако бити не зна се, али оно што је неспорно, архивски материјал и фотографије за такву реконструкцију и те како постоје.

 

Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x