ПОТПИСАНО ДА АМЕРИКАНЦИ ОБНОВЕ ГЕНЕРАЛШТАБ

ПОТПИСАН УГОВОР О БОМБАРДОВАНОМ КОМПЛЕКСУ У КНЕЗА МИЛОША

Поглед на бомбардоване зграде у Кнеза Милоша Фото: Београдске.рс

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић данас је, у име Владе Србије, потписао са компанијом „Affinity Global Development“ Уговор о ревитализацији комплекса бившег Савезног секретаријата за народну одбрану (ССНО).

Весић је том приликом истакао да је Влада за партнера у овом подухвату изабрала угледну америчку компанију, која ће инвестирати у ревитализацију комплекса бившег ССНО, који се налази на углу улица Кнеза Милоша и Немањине.

Он је објаснио да ће све што се буде радило у оквиру ревитализације комплекса бити учињено у складу са законима Србије и у сарадњи са Владом и свим релевантним институцијама у земљи, које су надлежне за урбанизам и заштиту културне баштине.

Идејно решење које су пренели сви медији, након што је половином марта ове године Ричард Гренел најавио инвестицију од милијарду евра у три пројекта – два у Албанији и један у Србији, а што је касније потврдио и сам Џаред Кушнер, зет Доналда Трампа, бившег америчког председника.

Обновићемо објекат након 25 година пошто је уништен у бомбардовању, а када овај простор буде реватилизован, допринеће развоју Београда и Србије, поручио је министар.

КОМПЛЕКС НИЈЕ ПРОДАТ ВЕЋ ИЗНАЈМЉЕН

Весић је посебно нагласио, због дезинформација које су се појављивале у јавности, да Влада Србије није продала земљу на којој се налази зграда, већ је, како стоји у уговору, земљиште изнајмила на 99 година.

Инвеститор је преузео обавезу да, уколико не заврши инвестицију у року који је одређен уговором, Србији врати без надокнаде земљиште и оно што до тада буде изграђено. Земљиште остаје власништво Републике Србије, прецизирао је министар.

„Инвеститор према уговору има обавезу да на истој парцели изгради меморијални комплекс посвећен свим жртвама НАТО агресије из 1999. године, а који Србија, нажалост, ни после четврт века и даље нема“,
Горан весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије

Он је нагласио да ће меморијални комплекс бити финансиран од стране инвеститора и налазиће се у власништву Републике Србије, која ће одлучити о програмском садржају комплекса и управљаће њиме.

Према његовим речима, изглед будућег меморијалног комплекса биће одређен на међународном јавном архитектонском конкурсу, на који ће све заинтересоване архитекте моћи да се јаве са својим идејама.

Министар је исказао захвалност првом потпредседнику Владе и министру финансија Синиши Малом на раду који је уложио у овај, као и остале пројекте који су покренули развој Београда.

Генерални директор компаније „Affinity Global Development“ Aшер Абешepa рекао је да пројекат обухвата јединствен аспект сарадње у којој ће српске архитекте и дизајнери бити позвани да пријаве своје идеје за меморијални центар.

На овакав начин реконструкција не само да представља фузију српске и америчке иновативности, већ исказује и поштовање према домаћем уметничком изразу. Реконструкција не подразумева само изградњу зграда, већ и изградњу мостова међу културама, поштовање прошлости и стварањe темеља зa просперитетну будућност, закључио је Абешepa.

Влада Србије

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: ПАРИСКА И ТАДЕУША КОШЋУШКА ПЕШАЦИМА

СКОРО 500 ПАРКИНГ МЕСТА ИСПОД ЛИНИЈСКОГ ПАРКА

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x