ЈОШ ЈЕДНА ВРАЧАРСКА ВИЛА НА УДАРУ – ИНВЕСТИТОР СЕ СПРЕМА ЗА РУШЕЊЕ?

ЈОШ ЈЕДНА ВРАЧАРСКА ВИЛА НА УДАРУ

Фото: Друштво за улепшавање Врачара

У улици Интернационалних бригада бр. 47 инвеститор је започео рушење на објекту велелепне предратне виле – без дозволе за рушење, упозоравају из Друштва за улепшавање Врачара.

Рушење виле је започето је уклањањем ограде и капије, наводе на Фејсбук страници.

Насртаји на архитектонску и културно-историјску баштину Београда, којима смо сведоци последњих неколико година, настављају се упркос противљењу грађана и стручне јавности, саопштавају из Друштва.


Инвеститор је, како наводе, на парцели у Улици Интернационалних бригада бр. 47 започео јуче рушење, иако надлежна служба Општине Врачар није издала одобрење за то!

Штавише, урбанистички пројекат за изградњу стамбеног објекта на овој локацији, који је у мају предложила фирма Фимико Инвест (Fimico Invest) из Београда, није добио одобрење Комисије за планове Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове, наводи Друштво.


Ова вила, изграђена 1930. године, препознатљив је и репрезентативан пример градње која Неимар чини јединственом урбанистичком целином. Грађена је у духу француског еклектицизма и својим значајем је заслужила место и у Архитектонској енциклопедији Београда XIX и XX века.


Уништавање градитељског наслеђа неминовно нас сврстава у ред нецивилизованих друштава која не поштују тековине своје културе и историје. Са оваквом праксом мора да се престане, апелује Друштво за улепшавање Врачара.

ЧЕКА СЕ ЕЛАБОРАТ ЗА ЗАШТИТУ


Стога Друштвo за улепшавање Врачара, Удружење Тополска и Друштво за уређење и улепшавање Крунског венца захтевају да инспекција хитно обустави све започете радове на овом објекту, као и да се на Неимару обустави свако даље издавање грађевинских дозвола, рушење и изградња док Завод за заштиту споменика културе града Београда не оконча започети елаборат за заштиту подручја Котеж Неимар и док Влада Србије не усвоји Одлуку о заштити Неимара која се очекује до краја ове године
, наводе у тој организацији.

ИНВЕСТИТОР РУШИ ВИЛУ КОЈА ЈЕ ПОД ЗАШТИТОМ. ПОДНЕТА ПРИЈАВА

ОД 4000 НЕЛЕГАЛНИХ ОБЈЕКАТА ГРАД УКЛОНИО ТЕК 45

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Zoran
Zoran
2 године пре

Divljaštvo i urbicid. Ima li vlasti u… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x