ЈОШ ЈЕДНА ВРАЧАРСКА ВИЛА НА УДАРУ – ИНВЕСТИТОР СЕ СПРЕМА ЗА РУШЕЊЕ?

ЈОШ ЈЕДНА ВРАЧАРСКА ВИЛА НА УДАРУ

Фото: Друштво за улепшавање Врачара

У улици Интернационалних бригада бр. 47 инвеститор је започео рушење на објекту велелепне предратне виле – без дозволе за рушење, упозоравају из Друштва за улепшавање Врачара.

Рушење виле је започето је уклањањем ограде и капије, наводе на Фејсбук страници.

Насртаји на архитектонску и културно-историјску баштину Београда, којима смо сведоци последњих неколико година, настављају се упркос противљењу грађана и стручне јавности, саопштавају из Друштва.


Инвеститор је, како наводе, на парцели у Улици Интернационалних бригада бр. 47 започео јуче рушење, иако надлежна служба Општине Врачар није издала одобрење за то!

Штавише, урбанистички пројекат за изградњу стамбеног објекта на овој локацији, који је у мају предложила фирма Фимико Инвест (Fimico Invest) из Београда, није добио одобрење Комисије за планове Секретаријата за урбанизам и грађевинске послове, наводи Друштво.


Ова вила, изграђена 1930. године, препознатљив је и репрезентативан пример градње која Неимар чини јединственом урбанистичком целином. Грађена је у духу француског еклектицизма и својим значајем је заслужила место и у Архитектонској енциклопедији Београда XIX и XX века.


Уништавање градитељског наслеђа неминовно нас сврстава у ред нецивилизованих друштава која не поштују тековине своје културе и историје. Са оваквом праксом мора да се престане, апелује Друштво за улепшавање Врачара.

ЧЕКА СЕ ЕЛАБОРАТ ЗА ЗАШТИТУ


Стога Друштвo за улепшавање Врачара, Удружење Тополска и Друштво за уређење и улепшавање Крунског венца захтевају да инспекција хитно обустави све започете радове на овом објекту, као и да се на Неимару обустави свако даље издавање грађевинских дозвола, рушење и изградња док Завод за заштиту споменика културе града Београда не оконча започети елаборат за заштиту подручја Котеж Неимар и док Влада Србије не усвоји Одлуку о заштити Неимара која се очекује до краја ове године
, наводе у тој организацији.

ИНВЕСТИТОР РУШИ ВИЛУ КОЈА ЈЕ ПОД ЗАШТИТОМ. ПОДНЕТА ПРИЈАВА

ОД 4000 НЕЛЕГАЛНИХ ОБЈЕКАТА ГРАД УКЛОНИО ТЕК 45

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

One Thought to “ЈОШ ЈЕДНА ВРАЧАРСКА ВИЛА НА УДАРУ – ИНВЕСТИТОР СЕ СПРЕМА ЗА РУШЕЊЕ?”

  1. Zoran

    Divljaštvo i urbicid. Ima li vlasti u ovoj zemlji ili svako može da radi šta god hoće. Ostaćemo bez istorijskog i kulturnog nasleđa.

Остави коментар

Хвала што учествујете у дискусији. Ваш коментар је послат на објаву.