ОД 4000 НЕЛЕГАЛНИХ ОБЈЕКАТА ГРАД УКЛОНИО ТЕК 45

НЕЛЕГАЛНИ ОБЈЕКТИ

Крунска 79 пре и после, фото: Београдске

Последње три године откако је грађевинска инспекција прешла у руке Града, срушено је свега 45 нелегалних објеката, што је око један одсто, од 4.000 нелегалних објеката колико их је забележено на терену.

Разлог томе је висока цена ангажовања грађевинских машина. Иако не може да се направи једноставна рачуница, цена на тржишту креће се око 50 евра по квадрату. Последњи у низу, руши се објекат у Сазоновој 21 на Врачару.

Како би се уклонио нелегални објекат, по завршеној процедури од пријаве бесправно изведених радова до изласка инспектора и доношења решења о рушењу, како наводе у Секретаријату за инспекцијске послове, рушење се обавља у складу са планираним средствима за календарску годину.

У последње време, тврде надлежни, све чешћи је пример да инвеститори сами по налогу приступе извршењу.

– Редослед уклањања се обавља на основу Правилника о поступку доношења, тако да се у свакој години уклони одређени број објеката колико капацитети дозвољавају – наводе у секретаријату.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: РУШЕЊЕ КОД ПРОКОПА – КО ЋЕ УКЛОНИТИ ПРИВРЕМЕНУ ЗГРАДУ БЕОГРАДСКОГ ЖЕЛЕЗНИЧКОГ ЧВОРА

– А рушење једног објекта може да траје и по више месеци. На трајање извршења може да утиче велики број фактора, а неретко се дешва да се бесправни објекти налазе у близини вртића, установа од значаја или прометних саобраћајница због чега је неопходно обезбеђивање терена.

За сваки објекат ради се премер и предрачун радова.

– У зависности од површине, структуре материјала којим је изграђен објекат, цена уклањања зависи од свега наведеног – кажу у градској управи.

– Али и од искључења објеката са напајања водоводне, канализационе и електромреже, затварања дела саобраћајница уколико се машински руши. Последњи у низу срушених објеката је надоградња у Крунској 79.

Грађевински инспектори од 2018. године написали су око 1.200 кривичних пријава. Ипак, како објашњавају у Граду, да се открију толики нелегални квадрати који ничу, запослено је недовољно инспектора.

– Тренутно су запослена 32 грађевинска инспектора, што није довољан број за контролу градње, обављање превентивног инспекцијског надзора, као и поступање по пријавама грађана – објашњавају у надлежном секретаријату.

– Град периодично расписује конкурсе за радна места. Позивамо младе људе који су завршили факултете из ове области да прате обавештења, те да се одазову неком од наредних конкурса које ћемо расписати.

ПРИЈАВА НА ПЛАТФОРМИ

Како је најављено из градске управе, Београђани би у наредном периоду нелегалну градњу, осим уобичајеним поступком, моћи да пријаве кроз посебну платформу. Притужбе које се евидентирају овим путем биће јавно доступне и моћи ће да се види против кога је поднета пријава и да ли је инспекција изашла на терен.

У циљу сузбијања дивље градње, како је најавио заменик градоначелника Горан Весић, суграђани ће убудуће имати приступ информацијама од момента пријаве до донетог решења.

Новости

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x