400 АУТОБУСА НЕДОСТАЈЕ ГСП ВОЗНОМ ПАРКУ

ДОБАВЉАЧ ТУРСКИХ АУТОБУСА

 400 аутобуса потребно је да набави ГСП у наредне три године, рекао је секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић. Стручњаци Саобраћајног факултета израдили су студију ’’Техничко-технолошка анализа аутобуског подсистема јавног транспорта путника у Београду.

Подаци су указали и на потребу хитне набавке између 150-200 возила како би се извршила стабилизација и консолидација возног парка ЈКП „ГСП Београд“.

Планском обновом возног парка ЈКП ГСП „Београд“ биће повећана атрактивност, ефикасност и одрживост аутобуског подсистема. Смањиће се оперативни и производни трошкови, побољшати перформансе и рационално користити погонска енергија.

Жеља је да се на овај начин оствари главни циљ јавног превоза путника у Београду, односно пружање квалитетне, поуздане, комфорне и изнад свега безбедне услуге.

– У претходном периоду, град је набавио 244 нова соло-аутобуса за ГСП „Београд“ чиме је унапређено стање возног парка, али је остала потреба замене већег броја старијих зглобних аутобуса.

Просечна старост зглобних аутобуса износи преко 8 година, при чему у возном парку ГСП „Београд“ и даље има 128 аутобуса старости преко 12 година од чега 37 старијих од 15 година.

Реализација планираног реда вожње аутобуског подсистема ГСП „Београд“ је дуги низ година 90 одсто због техничког стања возног парка. Повећани су трошкови одржавања, а безбедност путника је у директној зависности од стања возног парка – прецизирао је Васиљевић.

Студија Саобраћајног факултета је показала да је 150 возила из постојећег возног парка оцењено оценом 1 и чекају расход, а 277 возила оценом 2. Постоје стални захтеви грађана за увођењем нових и продужењем постојећих линија које није могуће реализовати због недостатка возила, а на појединим постојећим линијама потребно је повећање броја возила.

– Недостају возила за покривање режимских измена због планираних радова у граду што утиче на смањење квалитета превозне услуге на постојећим линијама, с обзиром да се возила обезбеђују редукцијом. Недостају возила за обезбеђивање додатног нивоа безбедности путника у условима вируса Covid-19, чиме би се обезбедила још повољнија попуњеност возила у смислу мањег броја путника у једном аутобусу – додао је Васиљевић.

Беоинфо

Читајте још: ДЕПО ДЕФИНИТИВНО СТАМБЕНО-ПОСЛОВНИ КОМЛЕКС, ОДЛУЧИО ГРАД

 

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x