ВУКОВ СПОМЕНИК СЕ СПРЕМА ЗА ОБНОВУ

УРЕЂЕЊЕ ПЛАТОА КОД ВУКОВОГ СПОМЕНИКА

Вуков споменик који се налази на углу Булевара краља Александра и Рузвелтове улице биће обновљен после четврт века.

Како су за „Новости“ потврдили из Завода за заштиту споменика културе града Београда, завршава се израда пројектне документације за обнову постамента, бронзане скулптуре и слова на Споменику Вуку Караџићу. Обнова ће почети када се набави новац за санацију монумента који ову локацију краси од 1937. године.

 Последње интервенције на споменику реформатору српског језика и правописа рађене су 1995. године, у оквиру радова на уређењу простора изнад подземне станице „БГ воз“. Од тада је прошло 25 година, а монумент на углу Рузвелтове и Булевара је у катастрофалном стању.

Због прометне локације на којој се налази Вуков споменик, где саобраћај никада не стаје, а дневно овом раскрсницом прође и неколико хиљада аутомобила, на бронзаној скулптури наталожиле су се наслаге прљавштине и чађи.

– Споменик Вуку Караџићу утврђен је за културно добро 1965. године. Услед интензивног саобраћаја, неповољног утицаја временских прилика, као и неравномерног вишегодишњег слегања тла, формирале су се пукотине на платоу споменика и каменој облози постамента, а бронзана фигура је упрљана – објашњавају, за наш лист, из Завода. – Израда пројектне документације за обнову постамента, фигуре и ливених словних апликација споменика је у завршној фази. По обезбеђивању потребних средстава, почеће извођење свих неопходних радова.

 

ТРГ ОКО СПОМЕНИКА И ДАЉЕ ,,НИЧИЈА НАДЛЕЖНОСТ“

 

Ни трг који се налази око Вуковог споменика и улаза у подземну железницу није у завидном стању. Због нерешених имовинскоправних односа, инспекција налаже да се интервенише само код хитних и неодложних кварова. Напукле коцке се клате, бетонске саксије оштећене су и „окићене“ налепницама и цртежима. Како је наш лист раније писао, замршени имовинскоправни односи не откривају у чијој се надлежности налази овај плато, а не назире се ни датум обнове.

 

КАКО ЈЕ ИЗАБРАНО МЕСТО

 

Свечано откривање споменика Вуку Караџићу било је 7. новембра 1937. године, поводом 150 година од његовог рођења.

Приређена је општенародна и државна прослава са циљем трајног признавања реформатора српског књижевног језика и правописа. У то име, на постаменту је написано: „Вуку, српски народ“. Првобитно је било планирано да дело вајара Ђорђа Јовановића, по жељи аутора, буде постављено у данашњем Студентском парку, између споменика Доситеју Обрадовићу и Јосифу Панчићу. Градске власти одбиле су овај захтев јер би се, због уношења споменика у парк, морала рушити једна од капија или део ограде.

Читајте још: ДЕПОНИЈА ВИНЧА ЗБОГ НОВИХ ПОГОНА НОВА СТАВКА У ИНФОСТАНУ

Новости, Београдске.рс

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x