СЕЛО СЛАНЦИ БИЋЕ УРБАНИЗОВАНО

Село Сланци у близини Београда добиће нову инфраструктуру и објекте.

Према Плану детаљне регулације, чији је наручилац Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, у насељу Сланци предвиђена је градња мешовитих градских центара и нових блокова за породично становање.

У склопу урбанизације биће изграђени и школа, вртић, трг и гробље са православном црквом и капелом. Село ће добити и нову саобраћајну и комуналну инфраструктуру, а водоток Сланачког потока ће бити регулисан и уређен.

Површина обухваћена планом износи око 106,59 ха. У насељу сада живи 1.783 становника, а предвиђено је да ће их бити 2.244.

На подручју насеља у плану је градња још око 400 станова (тренутно их има 1.181). Највише ће се стамбеног простора градити у оквиру мешовитих градских центара који ће заузети површину од 16.170 м2, а у плану је и градња објеката за породично становање са највише 4 стана по објекту, као и санација постојећих, неплански изграђених стамбених блокова.

У Сланцима је планирана градња једног објекта предшколске установе за смештај 270 деце, са подручја Сланаца и оближњег Великог села, као и градња школе за 450 ученика из оба насеља.

Постојећи објекат издвојеног одељења Основне школе Иван Милутиновић у центру Сланаца бити пренамењен у установу културе.

 

ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ У ИНФРАСТРУКТУРИ

 

У Улици Маршала Тита биће задржани објекти здравствене амбуланте и месне заједнице Сланци, као и просторије Поште.

За комплекс гробља планирана је парцела од 13.589 м2, на којој ће се налазити и православни храм површине до 200 м2 и капела.

Сланци добијају и трг, на површини од 2.482 м2, оплемењен клупама, чесмом, фонтаном, декоративним осветљењем и скулптуром, док ће споменик жртвама антифашистичке борбе остати на постојећој позицији.

Главна улица у насељу, Маршала Тита, планирана је као двосмерна саобраћајница, а предвиђена је и изградња секундарне саобраћајне мреже – приступних и сабирних улица. У оквиру регулације јавних саобраћајних површина планирана су укупно 53 паркинг места и садња мањих лишћара дуж улица.

Сланачки поток, односно Великоселски поток који заједно чине Сланачки и поток Балабановац, биће регулисан и зацевљен у деловима где пролази испод саобраћајница.

У плану је и градња недостајуће уличне водоводне мреже и замена цевовода, као и изградња трафостаница и телекомуникационих објеката. Такође, с обзиром да у насељу нема изграђене градске канализационе мреже, предвиђена је градња канализације по сепарационом принципу и изградња фекалног колектора у склопу регулације потока. За пројекат атмосферске и фекалне канализације поитрено је најпре израдити идејни пројекат.

Од комерцијалних садржаја, Сланци ће добити и малу градску станицу за снабдевање горивом, са додатним садржајима као што су трговина ауто-деловима, ауто-перионица, рент-а-цар и слично.

Најзад, у зони осталих зелених површина предвиђена је могућност екстензивне производње хране без уоптребе вештачки синтетизованих материја, органска производња хране и пољопривредног и украсног биља, као и формирање вртова и урбаних башта – малих обрадивих површина са заједничким стазама и инфраструктуром које се издају у закуп за органско гајење поврћа, воћа и цвећа.

План детаљне регулације за насеље Сланци, који је израдио Урбанистички завод Београда, тренутно је на увиду јавности, до 28. октобра.

 

Беоинфо, Екапија

Читајте још:ДЕПО ДЕФИНИТИВНО СТАМБЕНО-ПОСЛОВНИ КОМЛЕКС, ОДЛУЧИО ГРАД

 

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x