НОВА АУТОБУСКА СТАНИЦА: УСВОЈЕН НОВИ ПЛАН, КРЕЋЕ ГРАДЊА ЗГРАДЕ

НОВА АУТОБУСКА СТАНИЦА ЧЕКА НОВИ КРЕДИТ

Нова аутобуска станица у функцији од Нове године, кажу надлежни Фото: Београдске.рс

 

НОВА АУТОБУСКА СТАНИЦА: УСВОЈЕН НОВИ ПЛАН, КРЕЋЕ ГРАДЊА ЗГРАДЕ

 

Скупштина Београда усвојила план за комплекс нове аутобуске станице у Блоку 42 на Новом Београду, чиме ће бити омогућено да се она комплетно заврши.

Ако сте пратили наше извештавање или сте пролазили поред Блока 42, могли сте да видите интензивне и дуготрајне радове на великој темељној јами. Сада мајстори коначно могу и надземно да граде, јер је уклоњена последња препрека – усвојене су измене Плана детаљне регулације за Блок 42.

– Град обезбеђује инфраструктуру, која се тренутно ради на предметној локацији и коју може да види свако ко пролази преко Моста на Ади, новим булеваром који спаја Чукарицу са Тошиним бунаром – рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је подсетио да се нова аутобуска станица гради на основу јавно-приватног партнерства између Града Београда и БАС-а, компаније која је приватизована пре скоро 30 година.

Изменама и допунама плана детаљне регулације комплекса аутобуске и железничке станице у Блоку 42 предвиђена је градња још два железничка колосека, 65 аутобуских перона, 400 паркинг места, пословног простора, супермаркета.

 

ИЗМЕШТАЊЕ САОБРАЋАЈА ДО КРАЈА ГОДИНЕ И НА ПРОЛЕЋЕ

 

Очекује се да до краја године 50 одсто саобраћаја са садашње аутобуске станице буде пребачено у Нови Београда, а план је да до априла 2021. године 80 одсто полазака и одлазака буде из Блока 42, рекао је Горан Весић раније за медије.

У наредне две недеље град ће са БАС-ом потписати уговор према којем ћемо му изнајмити анекс у Блоку 42 који ће послужити као станична зграда док нова, велика, не буде завршена. До априла би требало да буду окончани груби грађевински радови на новој станичној згради, а да онда цео комплекс новог БАС-а буде готов до краја 2021. Анекс, који ће послужити као привремена станична зграда, потпуно је завршен и опремљен. Корона јесте успорила радове, али отклоњене су све препреке да БАС настави са градњом – наводи за Политику, заменик градоначелника.

Челници БАС-а и даље стоје при томе да станица свакако неће бити комплетно завршена пре краја 2021, али да може и раније да буде пуштена у рад „ако град пре тога уреди инфраструктуру неопходну за функционисање комплекса”.

Да би Блок 42 и његова околина после отварања новог БАС-а фукционисали без гужве, било је неопходно и проширивање и сређивање улица око нове станице.

Уговор је закључен са „РАС инжењерингом” који је уведен у посао почетком јуна. Вредност уговорених радова је 269.000.000 динара нето, а рок за извођење је 270 дана. Али, како кажу у Дирекцији, извођач радове изводи брже од уговорене динамике па се завршетак посла може очекивати око Нове године.

Проширење је изведено у Улици Марка Христића, Антифашистичке борбе, док је У Јурија Гагарина у току завршетак радова на проширењу дела који пролази оред бувљака.

По завршетку радова, у све три улице биће укупно око 150 стабала различитог дрвећа, 1.250 квадратних метара травњака и око 7.000 комада зимзеленог шибља и сезонског цвећа.

Политика, Београдске.рс, Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x