Земунцима прекипело – траже померање „Компаса“

Грађани окупљени на Фејсбук страници „Мој Земун“, покренули су петицију којом траже заштиту Земунског кеја, од како наводе, обезвређивања и уништавања различитим општинским одлукама.

Како се наводи у петицији, највећи проблеми Земунаца су усидрење брода – хотела „Компас“ на кеју, као и планови да се изграде Пристан за међународне бродове и подземни паркинг на делу земунске обале.

„Сматрамо да поменути брод-хотел обезвређује једну од најбитнијих карактеристика Земуна, а то је визурност града као и функционалност једне од главних београдских оаза где грађани налазе свој мир, разоноду и рекреацију. Из вишедеценијског искуства забринути смо да се пракса постављања пловних објеката дуж десне обале Дунава на потезу од хотела “Југославија” до ресторана “Венеција” може наставити као и до сада, гомилањем нехигијенског отпада на Великом Ратном Острву и на самом кеју. Годинама напуштени сплавови и ресторани угрожавају безбедност грађана како на обали тако и на реци дотрајалим инсталацијама, оштећеним мостовима и грађевинским отпадом и представљају ругло и за грађане и за туристе“, наводи се у Петицији.

Земунци су против изградње Пристана за међународне бродове, као и подземног паркинга у Парку Кеј.

Они траже да се јавно изнесу и презентују планови пројеката, уз сву пратећу документацију и дозволе, да се транспарентно образложе урбанистчке, туристичке, економске, еколошке оправданости и интереса пројеката, као и да се грађанима Земуна омогући основно грађанско право на јавно мишљење, адекватно информисање, сугестије и конструктивне критике које ће допринети обостраном разумевању грађана.

 

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x