Рекордна количина алергена у ваздуху у последњој деценији

У минулој недељи у ваздуху је збирно било присутно чак 16 различитих врста полена дрвећа, од укупно 24 колико је под надзором. Међу њима предњачи бреза са највећим алергеним потенцијалом, а ту су и граб, буква, јасен, орах, дуд, врба, храст, брест, јавор, чемпреси, преноси Политика. 

За десет година колико у Агенцији за заштиту животне средине мере концентрације полена, никада се није догодило да мерни уређаји, распоређени на 19 места по Србији, без Војводине, региструју толику количину алергена у ваздуху.

„То и не би била нека вест за оне који пате од алергија да се моћни алергени нису ове године појавили знатно раније. Удружени, они задају суграђанима бројне тегобе. Увелико нам се јављају распитујући се шта се то дешава са концентрацијама полена дрвећа. Проблем је што је он постао активан још 15. јануара, иако му је време од фебруара до половине маја. Разлог експлозије поленових зрна дрвећа је топла и влажна зима“, каже за Политику Мирјана Митровић-Јосиповић, координаторка за праћење алергеног полена у Агенцији.

Повећао се и број особа са тегобама које изазива алергија на полен, потврдили су за Политику и у Заводу за плућне болести и туберкулозу Београда, где на одељењу за алергологију и клиничку имунологију сваког дана заврши 20 нових пацијента, углавном младих.

Ујутро и предвече највише полена

Концентрација полена у ваздуху је највећа ујутро и предвече. Лекари саветују осетљивим суграђанима да прозоре затварају ујутру, не излазе по ветровитом времену напоље. Пошто полен остаје у коси и на кожи, непосредно по уласку у кућу требало би се туширати, опрати косу, умивати се и пресвлачити гардеробу на којој се задржавају поленова зрна.
Граница 30 поленових зрна дневно
У претходној седмици у Нишу је забележено чак 11.884 различите врсте поленових зрна по кубном метру ваздуха, док је у Београду, на Звездари и Новом Београду, детектовано 5.375, односно 4.273 поленова зрна по кубику.
Гранична вредност је 30 поленових зрна по кубику ваздуха, осим за амброзију за коју је Европска асоцијација за аеробиологију спустила вредност до 15 поленових зрна по кубном метру. Прекорачење тог броја алергена изазива алергијску реакцију код осетљивих грађана. У Агенцији за заштиту животне средине напомињу да је у ваздуху над Србијом у протеклој седмици код неких врста дрвећа регистровано и до 300 зрна полена дневно.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x