ВУКОВ СПОМЕНИК СКИДАЈУ СА ПОСТАМЕНТА. ПОЧИЊУ РАДОВИ

ВУКОВ СПОМЕНИК СКИДАЈУ СА ПОСТАМЕНТА

Фото: Завод за заштиту споменика културе

Вуков споменик скидају са постамента, да би се обавила реконструкција, на сличан начин као током обнове ,,Победника“.

Завод за заштиту споменика културе је саопштио да почињу радови на санацији и рестаурацији споменика Вуку Стефановићу Караџићу, тачно на дан када је свечано откривен у присуству градских званица и становника Београда пре 85 година.

После великих и успешних реконструкција Споменика победнику и Споменика захвалности Француској, стручна служба Завода за заштиту споменика културе града Београда прво је израдила идејни пројекат санације и рестаурације споменика Вуку Караџићу у 2019. години, а Град је за ову годину определио средства за извођење радова у висини 11 милиона динара, чиме су се стекли услови да почну радови.

Завод за заштиту споменика културе града Београда је израдио идејни пројекат санације и рестаурације споменика Вуку Караџићу, с обзиром на то да се споменик налази у изузетно лошем стању.

Приликом претходне обнове из 1995. године, која је извођена у склопу хитних радова на изградњи станице подземне железнице, подземне гараже и уређења ширих парковских и надземних партерних површина, бронзана скулптура споменика није третирана на адекватан начин, а за облогу постамента употребљен је камен лошег квалитета. Услед изложености негативном утицају атмосферилија дошло је до рапидног пропадања како скулптуре тако и постамента.РАДОВИ У ДВЕ ФАЗЕ

Прва фаза представља санацију и рестаурацију бронзане скулптуре, док се друга фаза односи на радове на постаменту. Прва фаза радова почиње 7. новембра и подразумева скидање бронзане скулптуре.

Скулптура ће бити пренета у атеље Зорана Кузмановића.

У оквиру радионичког простора, скулптура са споменика Вуку Караџићу ће бити санирана и конзервирана. Рок за завршетак извођења радова на санацији и рестаурацији споменика је до 120 дана.

Споменик Вуку Караџићу припада групи репрезентативних и монументалних јавних споменика подигнутих заслужним личностима српског народа.

Због својих културно-историјских вредности споменик је утврђен за културно добро решењем Завода за заштиту споменика културе града Београда из 1965. године, наводи се у саопштењу ове установе.

Беоинфо

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ЈАКОВО НА АУТОПУТ ПОВЕЗУЈУ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ


НА ТОШИНОМ БУНАРУ У ПЛАНУ ТРИ ЗГРАДЕ


ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

4 1 глас
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x