Ускоро конкурс за кулу на Старом сајмишту

Сава центар и Ушће

Град Београд 10. маја обележава један од најтрагичнијих дана у својој историји – Дан сећања на жртве Холокауста у Београду.

„На Старом сајмишту пре 74 године немачки окупатори су саопштили да у Београду више нема живих Јевреја. Након 1942. године овај логор је служио за утамничење Срба и других антифашиста. Зато је веома важно што на данашњи дан пројекат стварања Меморијалног комплекса „Старо сајмиште” добија међународну димензију и датум посете међународне организације није случајно изабран“,  рекао је градски менаџр Горан Весић, који је заједно са представницима Интернационалне алијансе за сећање на Холокауст (IHRA) и Комисије за утврђивање програмских садржаја и давања предлога модела управљања Меморијалним комплексом на „Старом београдском сајмишту” обишао ову локацију.

Градски менаџер је подсетио да је у овом комплексу расељена Централна кула и да ускоро почиње њена реконструкција. Конкурс за то ће бити расписан наредне недеље, пописани су и други павиљони, такозвани чешки и италијански, а слично се ради и са турским павиљоном.

Очекује се доношење закона о Старом сајмишту којим би требало да се реше имовинско-правни односи. Носилац овог посла је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, формирана је и радна група која ће се бавити тим законом, а он ће бити израђен на основу Закона о Музеју жртава геноцида из 1992. године. Након свега тога,одлучиваће се о будућем изгледу читавог меморијалног комплекса.

Он је додао да ће овај пројекат финансирати град и република, али и да ће се затражити помоћ интернационалних фондова.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x