ВЕСИЋ: ПОЧЕЛА ОБНОВА БИВШЕГ ПИОНИРА, АРХИТЕКТА БАКИЋ: ТО ЈЕ ЗЛОЧИН

Почела је дуго очекивана реконструкција хале „Александар Николић”, односно бивше хале „Пионир“.

Хала“Александар Николић“ биће обновљена до краја септембра, како би у октобру била спремна за кошаркашка такмичења, најавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Весић је рекао да је Град Београд у темељну реконструкцију овог објекта уложио два милиона евра, те да ће капацитет бити повећан са 6.300 на 8.000 места.

Aрхитекта чувене дворане Драгољуб Бакић изјавио је раније у интервјуу за НИН да се ова реконструкција мора спречити.

„Сада долазе градски моћници који хоће да од Пионира направе већу дворану него што јесте тј. да подигну 5.000 фиксних седишта и да у њих уграде 8.000 места што је недопустиво“, казао је Бакић.

Како је рекао, то је „некомфорно и безбедносно веома ризично“, јер постоји опасност да људи неће моћи да изађу за пет минута у случају пожара, већ постоји опасност да ће падати са галерија.

Догађају су присуствовали и члан Градског већа Филип Марјановић, секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић и директор ЦРС „Ташмајдан” Милан Нововић. Фото: Беоинфо

 

КОМПЛЕТНА ОБНОВА ДВОРАНЕ

– У дворани ће бити урађен потпуно нов паркет, нови кошеви, тоалет, вентилација, клима и биће постављена нова расвета. Имаћемо и нова седишта, дворана ће бити комфорнија, али не излази из постојећих габарита, тако да ће посао и моћи да буде завршен до краја септембра.

 

Санација ће бити урађена по ФИБА стандардима и овде ће моћи да се играју сва кошаркашка такмичења. Нажалост, готово пет деценија овде није улагано ништа, дворана је била у таквом стању да је готово било немогуће играти међународна такмичења. После ове реконструкције, међународна такмичења ће моћи да се играју и ово ће по мом мишљењу бити најлепша дворана коју имамо – истакао је Весић.

Весић је подсетио да ова дворана постоји 46 година и навео да од тада није било озбиљнијих улагања осим што је урађена ЛЕД расвета, затим грејање и ложа са једне стране.

– Ово је велики захват за Београд. Нема Београђанина који није посетио ово место и кога не вежу успомене за ову дворану без обзира на то за који клуб навија. Сви смо срећни и поносни што ћемо имати потпуно нову дворану.

Посебно сам срећан што ова дворана носи име Александар Николић. То је учињено на предлог председника Олимпијског комитета и прослављеног кошаркашког тренера Божидара Маљковића и мислим да је Александар Николић заслужио да дворана која носи његово име буде уређена по највишим стандардима – рекао је Весић.

Он је захвалио Секретаријату за спорт и омладину који, како је навео, финансира ову реконструкцију и СРЦ „Ташмајдан” и директору Нововићу јер су ообезбедили да последњих година „Ташмајдан” финансијски „стане на ноге”.

Главни градски урбаниста Марко Стојчић рекао је да се потпуно реконструише и ентеријар целе хале.

Хала „Александар Николић“ у архитектонском смислу ће остати иста, али ће мобилијар бити потпуно промењен, естетски усклађен са савременим трендовима и потпуно безбедан. Сва инфраструктура ће бити замењена. Након реконструкције прећи ћемо на уређење платоа испред хале, где ће бити постављена биста Александра Николића – истакао је Стојчић.

Хала Александар Николић би требало да буде реконструисана до октобра Фото: Беоинфо

 

Халу „Александар Николић“, познату као „Пионир“, пројектовали су архитекта Драгољуб Бакић и његова супруга Љиљана Бакић у оквиру Енергопројекта.

Према Бакићевим речима, он и његова супруга добили су прву награду за овај објекат на конкурсу који је Бранко Пешић расписао једанаест месеци уочи Европског првенства у боксу.

„Љиљана је управо због Пионира увршћена у 100 најбољих жена архитеката Европе у периоду од 1918. до 2018. године“, рекао је архитекта истучићи да су га радили по светским нормама, да је њихово ауторско дело и да су за њега одговорни.

 

НИН, БЕОИНФО, ДАНАС

 

Читајте још: Приводи се крају поплочавање Симине улице

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x