НЕОБИЧАН ПОКЛОН ТЕХНОЛОШКОМ ПАРКУ ЗВЕЗДАРА НА ТЕСЛИН РОЂЕНДАН

У Научно-технолошком парку Београд (НТП Београд) свечано је откривен рељеф „Knowledge is power“ (Знање је моћ) са ликовима највећих српских научника.

Рељеф на коме се налазе: Милева Марић, Никола Тесла, Михајло Пупин и Милутин Миланковић поклон је Тесла научне фондације, непрофитне организације са седиштем у Филаделфији (САД), а рељеф је симболично на Дан науке и поводом рођендана великог српског научника и проналазача Николе Тесле, открила група младих иноватора и студената.

На овај начин одата је почаст великанима српске науке, уз охрабрење и подршку младим људима у Србији да иновирају, прате и реализују своје снове, наводи се у саопштењу НТП Звездара.

Никола Лончар, оснивач и председник Тесла научне фондације рекао је у уживо обраћању из САД, да је идеја да ураде рељеф стара више година, а да је НТП Београд једна од три установе у Србији која је добила ову статуу.

Рељеф је урађен у бронзи и рад је академског вајара Бојана Микулића.

Признања су важна док смо живи, а према овим нашим научницима и проналазачима свет се много огрешио. Ми то данас можемо делимично исправити и препознати нове Тесле, Пупине, Милеве Марић и Миланковиће који свакако расту и живе међу нама.

Први рељеф смо поклонили САНУ, други Научно-технолошком парку Београд, а трећи иде у Матицу српску у Нови Сад и како смо одлучиили у Тесла научној фондацији, неће се више производити – рекао је Лончар.

В.д. директора Научно-технолошког парка Београд, Гордана Даниловић-Грковић, захвалила је Тесла научној фондацији на овом поклону, подсетивши да се НТП Београд за четири године развио у ново технолошко језгро града које има кључан утицај на развој иновационог екосистема у Србији.

Откривање рељефа „Знање је моћ“. Фото: НТП Звездара

– Резултати НТП Београд, у коме се сада развија више од 70 стартап и технолошко развојних компанија које радно ангажују преко 700 инжењера, показују да можемо створити услове како би млади, образовани људи овде могли да релизују своје идеје, остваре своју егзистенцију и снове.

Поставка овог рељефа и сарадња са Тесла фондацијом додатно ће мотивисати младе за технолошко предузетништво и оснажити везе српске научне заједнице, спајајући кроз лик и дело наших највећих научника иноваторе широм света.

Откривању рељефа са ликовима највећих српских научника у НТП Београд присуствовао је и државни секретар у Министарству просвете науке и технолошког развоја Србије, Владимир Поповић, који је истакао да је важно неговати традицију, да имамо људе који се разликују од других и да Србија има разлога да се поноси својом науком.

Наука је један од најбољих делова нашег друштва – рекао је Поповић подсетивши да је ове недеље у Скупштини Србије усвојен Закон о науци и истраживањима, као и да је ове године основан Фонд за науку.

Догађај у Научно-технолошком парку Београд окупио је представнике научне заједнице, стартапе и иноваторе, као и око 60 академаца, полазника студенстког кампа ПаркУП! који су тог дана у технолошком парку на Звездари започели интензивни петодневни програм обуке за успешни развој стартапа.

Екапија

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x