ВЕЛИКО СТЕПЕНИШТЕ ШОК ОГЛАС: НА ПРОДАЈУ СТУБ СА КАЛЕМЕГДАНА

Велико степениште

Велико степениште реконструисано (Фото: Аутор огласа/Купиндо)

Велико степениште које је недавно реконструисано на Калемегдану опет привлачи пажњу.

На интернету се појавио оглас који је привукао пажњу јавности, а односи се на недавно реконструисано Велико степениште на Калемегдану.

Оглашивач наводи да продаје стуб који је припадао старом степеништу, највероватније пре обнове и који је, како наводи, пронашао случајно.

„На продају део стуба који је красио Велике степенице Калемегдана. Пронашао сам га случајно на стази испод Великих степеница и као сто видите на сликама обрађен је.

Аутор огласа наводи да је на ступ поставио гипсану реплику ,,Победника“.

Део степеништа коме је наводно припадао стуб (Фото: Купиндо огласи)

,,Постоји велика вероватноћа, на основу облика и дизајна арматуре која је била у стубу, да је постављен кад и степенице које су изградјене 1928. године према пројекту архитекте Александра Крстића у духу романике.
Висина стуба са скулптуром Победник је 28 цм. Скулптура је израђена од гипса.
Гарантујем за оригиналност и на сликама можете видети изглед стубова на Великим степеницама као и делић стуба у каквом је стању био нађен“, наводи се у оригиналном огласу који можете да погледате овде.

Читајте још: ЗАБЕЛЕЛО СЕ ВЕЛИКО СТЕПЕНИШТЕ НА КАЛЕМЕГДАНУ

 

Да подсетимо, Велико степениште је добило нови камен. У сарадњи са петролозима одлучили смо да набавимо кречњак из Даниловграда. Урадили смо и девет жардињера које су некада постојале на степеништу. Оне су начиње од пешчара са Белих вода.

Конзерваторски радови били су, каже, захтевни и подразумевали су, осим уклањања изломљених газишта, чишћење степеништа и замену поломљених стубића.

За прву фазу обнове из буџета града издвојено је око четрнаест и по милиона динара. Сређивање простора око њега радиће се у оквиру фазе два када је планирана рестаурација дела Савског шеталишта од Великих степеница ка равелину „Краљ капије”.

Београдске.рс

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x