СПРЕМАЈУ „УМИВАЊЕ“ И СПОМЕНИКУ КНЕЗУ МИХАИЛУ

(Фото: Архива)

 

Радови на Тргу републике требало би, према најавама, да буду завршени до 1. септембра, а након тога ће бити реконструисан споменик кнезу Михаилу.

У Дирекцији за градско грађевинско земљиште и изградњу града ради се елаборат, након чега ће на посао ступити и стручњаци из градског Завода за заштиту споменика културе. У Дирекцији су нам само кратко рекли да су „у току припремне активности за спровођење поступка јавне набавке за санацију споменика на Тргу републике.

-Према порцедури, Дирекција за грађевинско земљиште ради на елеборату процене оштећења и програму рестаурације које затим ми треба да одобримо како би се могло почети са радовима на споменика – објашњавају у Заводу за заштиту споменика.

Док се чека елаборат, очишћен је постамент за коњаника, на ком су уочена бројна оштећења од графита, налепница и жвака, а направљена су и нова постоља обложена вештачким каменом.

Послење поправке споменика рађене су пре седам година, а у Заводу кажу да он, за разлику од Победника на Калемегдану, кога такође очекује реконструкција, највероватније неће морати да буде демонтиран и измештен, него ће се поправке радити на лицу места.

На бронзаној скулптури из 1882. године, раду италијанског вајара Енрика Паца, такође су примећена мања оштећења.

– Бронзана скулптура има наслаге као последицу загађења спољашње средине и атмосферских утицаја, као и пукотине кроз које пролази вода и улази у зидано језгро споменика, те преко облоге од камена иде ка површини – рекли су у Заводу и додали да ће „дисколарације бронзаних делова споменика највероватније остати пошто су то трајна оштећења“.

 

Блиц

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x