ГРАДСКИ АРХИТЕКТА: ПАСАРЕЛА НАЈВРЕДНИЈИ УМЕТНИЧКИ ОБЈЕКАТ ОД 60-ИХ ДО ДАНАС

Пасарела највреднији уметнички пројекат?

 

Главни градски урбаниста Марко Стојчић обишао је радове на пешачкој пасарели која повезује Калемегдан и обалу Саве.

Радови се после око две године изградње приводе крају.

Стојчић је истакао да се обележава завршетак радова на скулптури која је део овог комплекса, као и да су сви грађевински елементи комплетирани, када су у питању пасарела и скулптура, док је преостало да се заврши посао око партера који ће бити веома важан за пешаке када пасарела буде у потпуној функцији.

– Желео бих да објасним и мало кашњење чињеницом да је ово ипак уметничко дело, које као и свако друго има своје специфичности. Аутори су имали своје захтеве које смо у потпуности испунили па смо данас овде са интернационалном делегацијом која има прилику да се увери у квалитет изведених радова. Преостаје да се до краја године заврши све у функционалном смислу, како би пасарела и скулптура у потпуности били на располагању Београђанима и гостима нашег града. Са уметничке тачке гледишта, ово је вероватно најважнији објекат који је изграђен у Београду у последње три или четири деценије, а свакако највреднији уметнички објекат од прве половине шездесетих година када се део града уз обале река развијао – рекао је Стојчић.

Он је додао да ће по завршетку радова старо језгро града, односно Калемегдан, бити повезано са приобаљем, што је, како је рекао, недостајало Београду.

Главни урбаниста је истакао да је позиција пасареле функционални почетак будућег линијског парка који ће се простирати у дужини од 4.5 километра све до Панчевачког моста.

– То ће постати најважнији рекреативни простор који ће Београд добити у наредне две до три године. Линијски парк је од великог значаја јер ће потпуно ревитализовати урбано ткиво које се налази уз пругу која више није у функцији. Од парка очекујемо да буде иницијална каписла да део који људи махом доживљавају као “ сиви део града“ буде најзначајнији фактор урбаног развоја Београда у наредних десет година – закључио је Стојчић.

Један од двојице аутора скулптуре, Ричард Дикон, рекао је да је веома срећан што се поново налази у Београду.

– Захвалан сам Граду Београду, колеги Мрђену Бајићу и свим људима који су били укључени у рад на овом пројекту. Велико ми је задовољство што видим да људи увелико користе пасарелу и што све функционише баш како би требало – рекао је Дикон.

Ко-аутор акулптуре, вајар Мрђен Бајић, рекао је да данашњи дан представља извесну  врсту увида у нову путању која ће бити отворена овом пасарелом, као и у скулптуру која је у потпуности завршена.

– Наш уметнички рад око израде овог дела је завршен, па сада остају само радови који ће омогућити да веза Калемегдана и приобаља буде потпуно у функцији. Покушали смо да помиримо ово историјски веома важно место са могућношћу да Калемегдан обнови своје делове и „сиђе“ на обалу Саве. Знамо да је ово место сусрета Истока и Запада и скулптура на неки начин лоцира нестабилну равнотежу овог места, што представља део њеног значења – рекао је Бајић.

 

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x