ТРИ КУЛЕ ДО 100 МЕТАРА ПРЕД ГРАДСКОМ СКУПШТИНОМ

ТРИ КУЛЕ ДО 100 МЕТАРА ПРЕД ГРАДСКОМ СКУПШТИНОМ

Фото: Делта холдинг и ЗАП, београдске.рс

На предстојећој 11. седници Скупштине града заказаној за 13. септембар, на дневном реду ће се осим о изменама буџета за 2023. наћи и планови за бројне локације у граду.

Два највећа приватна пројекта који ће бити пред одборницима су пословне зграде Делта холдинга и Алта холдинга.

Када је у питању компанија Делта, већ неколико година постоји план о изградњи нове централне зграде, као и хотела у блоку 20.

Нацртом плана детаљне регулације којим су обухваћена 3,3 хектара између хотела „Хајат” и некадашње Делтине централе из Урбанистичког завода предвидели су обавезу расписивања позивног архитектонско-урбанистичког конкурса, а идејно решење требало је да одобри градска Комисије за планове.

Урбанисти су одредили да се на парцели могу изградити два објекта максималне висине до 100 метара, са припадајућим постаментима између којих треба да се формира попречни продор кроз парцелу у правцу североисток-југозапад, пише у Плану.

Делта центар и будући хотел, Фото: Delta real estate

Делта већ годинама ради на томе да изгради луксузан пословни комплекс у блоку 20, а планови су се из године у годину мењали.

Пред градском скупштином ће се за комплекс у Блоку 20 наћи и Извештај о стратешкој процени утицаја на животну средину, а уколико план буде усвојен радови ће највероватније моћи да почну током следеће године, како су и најавили из компаније Делта холдинг.

Биће то нови инвестициони циклус у овом делу града, пошто се заврши обимна реконструкција Сава центра.

Из те компаније су за медије почетком године најавили да ће то бити луксузни пословни комплекс са хотелом високе категорије.

АЛТА КУЛА У БЛОКУ 32

Поред Делтиног пројекта, одборници ће одлучивати и о пројекту Алта куле, која треба да замени постојећу зграду истоимене банке у блоку 32.

Овај пројекат је претрпео неколико измена до сада како би се удовољило различитим примедбама које су поднете током јавних презентација.

Три верзије куле за блок 32 које су се појавиле у протеклих неколико година на интернету. Све су дело бироа ЗАП

Висина куле је смањена са 120 на 100 метара, а најчешће примедбе станара су проблем са паркирањем (паркинг места која користе станари заузимају и запослени у пословним зградама), лош колски саобраћај, гужве, страх да ће сенка куле замрачити станове).

Одговор на Комисији је био да би се изградњом нове саобраћајне мреже дефинисане Регулационим планом дела блока 32 тај проблем решио, пише у документацији.

Инвеститор овог комплекса припрема, иначе, неколико великих пројеката у граду, међу којима је и план о изградњи на месту некадашњег ИМТ-а на Новом Београду.

ПРВЕ РЕАКЦИЈЕ НА СКУПШТИНСКИ МАТЕРИЈАЛ – ЦЛС – УГРОЖЕНА НАЈСТАРИЈА ЗГРАДА У БЕОГРАДУ

Планираном изградњом стамбено-пословног блока на Дорћолу, између улица Риге од Фере и Тадеуша Кошћушка, биће угрожена најстарија зграда у Београду, на адреси Цара Душана 10, изјавио је директор Центра за локалну самоуправу и некадашњи градски одборник Никола Јовановић.

Он је рекао да је зграда подигнута 1727. године, да је једини објекат у Београду из прве половине 18. века и да представља заштићени споменик културе.

Јасно је из документа достављеном одборницима за наредну седницу скупштине града да приликом израде плана детаљне регулације нису испоштовани услови које је дао Завод за заштиту споменика културе и да зграда није довољно заштићена, навео је Јовановић.

На седници ће, осим ребаланса буџета и програма рада јавних предузећа, бити и десетак планова детаљне регулације, попут блокова 63, 32, 20, 36 (Код Мостарске петље), Малог Мокрог Лука, Кумодража, Виноградске, Тошиног бунара и друго.

Београдске.рс, Беоинфо, Локалнасамоуправа.орг

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО ГДЕ СУ НАЈВРЕЛИЈЕ ТАЧКЕ БЕОГРАДА

РАСПИСАН ТЕНДЕР ЗА ИЗГРАДЊУ ТИРШОВЕ 2

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x