ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО ГДЕ СУ НАЈВРЕЛИЈЕ ТАЧКЕ БЕОГРАДА

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО ГДЕ СУ НАЈВРЕЛИЈЕ ТАЧКЕ БЕОГРАДА

Фото: Београдске.рс

Поједини делови Београда у периоду од 2008-2017. сваког лета, били су права топлотна острва са тропским ноћима где се температура није спуштала испод 20 степени.

Како би добили мапу индекса тропских ноћи за Београд климатолози са Физичког факултета Универзитета у Београду проф. др Владимир Ђурђевић и сарадник Лазар Филиповић користили су рачунарски модел UrbClim који који симулира интеракцију између планетарног граничног слоја атмосфере и подлоге, преноси портал клима101.рс

Атмосферски део модела чини првих неколико километара њене висине док су карактеристике подлоге описане преко CORINE (eng. Coordination of information on the environment) сета сателитских података прикупљених за 2012. годину.

Суштина је да карактеристике земљишних подлога у урбаној средини (непорозност, већа храпавост, одсуство зеленила, нерефлективност) утичу на веће загревање ваздуха јер акумулирају и задржавају више топлоте, али и успоравају ваздушно струјање што успорава хлађење. Поред тога, урбани обрасци генеришу и антропогено ослобађање топлоте (грејање зграда, саобраћај, људски метаболизам) што је такође значајан фактор топлотног острва.

МАПА ОТКРИВА ГДЕ ЈЕ НАЈТОПЛИЈЕ

Урбаниста са Архитектонског факултета у Универзитета у Београду доц. др Иван Симић је мапу тропских ноћи повезао са мапом урбане матрице Београда користећи QГИС софтвер и ОСМ (Опен Стреет Мап) базу података.

Резултат је геореференцирана композитна мапа која нам указује да је урбано топлотно острво резултат сложене интеракције природних параметара (атмосфере и подлоге- порозности, морфологије и састава) и антропогених утицаја, тј. врсте и интензитета изграђености.

Podaci preuzeti iz: Filipovic L. and Djurdjevic V., 2023, Spatio-temporal Analysis of the Urban Heat Island in Belgrade Using Urban Climate Model DataInternational Conference on Hydro-Climate Extremes and Society, Jun, 27-30 2023, University of Novi Sad, Serbia

Где су врхови топлотног острва у Београду?


Посматрајући карту броја тропских ноћи можемо рећи да је целокупан шири центар Београда укључујући велики део Новог Београда значајно погођен ефектом топлотног острва, пише портал клима101.рс

Постоје варијације у просечној температури између одређених централних делова града али сви они се крећу у распону од 40 до 50 тропских ноћи. Изузетак представљају велике парковске и шумске површине и делови насеља у њиховој непосредној близини, као и токови река.

Нови Београд


Већи део Новог Београда има највише вредности на температурној скали.

Као што се може видети на мапи, посебно се издваја шира централна зона (подручје између Булевара Николе Тесле и Булевара Милутина Миланковића) са 50 тропских ноћи годишње. У њој доминирају блокови високог интензитета изграђености, мрежа великих саобраћајница и различите намене земљишта. Ово резултира великим процентом непорозних површина и високим антропогеним топлотним билансом.

Урбоморфолошке карактеристике у комбинацији са факторима рељефа (низија са мањом надморском висином) и атмосфере (већи ваздушни притисак) резултира синергијом неповољних фактора. Поред централне зоне, на Новом Београду су једнако неповољни услови на подручјима садашњих и некадашњих индустријских подручја (тзв. „браунфилд” локације) – некадашњи индустријски комплекс ИМТ-а и бродоградилиште на Сави.

Савски амфитеатар


Можда изненађује да је подручје Савског амфитеатра има већи број тропских ноћи (чак 50) и од дела најужег центра града око Кнез Михаилове улице (око 40 тропских ноћи).

Комбинација фактора рељефа и изграђености дају објашњење- широко равничарско десно приобаље Саве са надморском висином од 70 до 72 метра је омеђено Калемегданом, теразијском гребеном и сењачком падином је склоно задржавању топлијих ваздушних маса.

Поред тога, ово подручје је одувек било лишено великих зелених површина и природног земљишног покривача, у прво време због железничке мреже и индустријских објеката.

Иако мапа тропских ноћи приказује ситуацију до 2018. године када се Београд на води још увек није изградио, ситуација данас није ништа мање неповољна, напротив. „Београд на води” због високог интензитета изградње у налету инвеститорског урбанизма прети да трајно окује бетоном Савски амфитеатар.

У његовом саставу се налази и комплекс Београдског сајма који због великих бетонских непорозних површина доприноси ефекту топлотног острва. Међутим, уколико се остваре намере да се сајам замени проширењем „Београда на води”, ситуација може постати само још неповољнија, пише портал клима101.рс.

Урбана структура „Београда на води” се одликује комбинацијом објеката различитих висина који су густо (али и готово насумично) распоређени између саобраћајне матрице што доводи до повећања параметра храпавости подлоге. Последица овога је слабљење опструјавања ветра и веће задржавање топлоте и загађења.

Оазе хлада у Београду


Оазе хлада се јасно издвајају на мапи тропских ноћи као зеленија и плавља подручја где је температура у просеку нижа и до 6 °Ц, односно број тропских ноћи је од 0 до 25. То су све београдске шуме, парк Ушће, Калемегдан и Ада Циганлија. Ово је очекивано с обзиром на то да густа вегетација на неколико начина утиче на мање загревање ваздуха.

Пре свега крошње дрвећа чине једну врсту надстешнице која својим хладом спречава интензивније загревање подлоге. И сама подлога у парковима и шумама је природна и порозна и већим делом је прекривена густом вегетацијом. Вегетација додатно расхлађује ваздух процесом евапотранспирације, одајући водену пару која смањује топлоту ваздуха.

Приметан је веома позитиван ефекат великих озелењених површина на смањење температуре ваздуха у околној урбаној структури. Ефекат хлађења се може приметити и неколико километара од шуме или парка, па је тако уочљив утицај Кошутњака на „хлађење” Бановог брда и других насеља у близини, или Звездарске шуме на своје урбано окружење.

Теразијски гребен – изненађење?


Иако су многи претпоставили да је ефекат топлотног острва најизраженији у самом центру града, он је генерално за нијансу блажи од очекиваног.

Разлог томе је морфологија терена односно рељеф Београда.

Брдовити шумадијски предео се завршава и додирује панонску равницу управо у Београду, тачније теразијским гребеном и Калемегданом.

Нагнути терен и правац ветра који је доминантан у правцу пружања гребена су фактори који макар за 10 умањују укупан број тропских ноћи. Ипак то нису довољно јаки фактори да би значајније неутралисали велику топлоту коју акумулирају бетон и асфалт који доминирају на Теразијском гребену.

Дунавска падина и приобаље


Подручје омеђено улицама Душанова, Џорџа Вашингтона и Булевар Деспота Стефана до Панчевачког моста чине најтоплију зону ужег центра града. За ову ситуацију је одговорна комбинација више фактора- присуство некадашње железничке мреже која деградира земљиште, затим доста индустријских и лучких постројења уз марину Дорћол и луку Београд. Поред тога, то је густо изграђено подручје са јаким градским саобраћајницама.

Реализација линијског парка који се протеже целом дужином овог подручја би требало знатно да поправи ситуацију јер ће увести значајне зелене површине на простору некадашњег деградираног земљишта. Оно што, међутим, представља опасност јесте урбана регенерација некадашњих индустријских и лучких зона приобаља по принципима „инвеститорског урбанизма” који интензивира изградњу стамбених и комерцијалних садржаја на штету удела зелених површина и природног порозног земљишног покривача.

Детаљан текст на:

Клима101.рс

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

УМЕСТО ПАРКИНГА НА СЛАВИЈИ БИБЛИОТЕКА И ЗГРАДЕ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x