У СРБИЈИ 140.000 СТАМБЕНИХ КРЕДИТА

ЈАВНИ ДУГ СРБИЈЕ

Грађани Србије су се за на име стамбених кредита током године задужили код банака за више од 74 милијарде динара или сваки дан у просеку око 200.000 динара, што у укупном нивоу позајмица чини више од 40 одсто, пишу данашње „Вечерње новости“.

У Удружењу банака Србије (УБС) иНародној банци Србије (НБС) такав тренд објашњавају све већим бројем изграђених станова, смањењем учешћа за куповину непокретности, као и двоструко мањим каматама него пре једне деценије.

Крајем септембра преостали дуг по стамбеним кредитима био је око 532 милијарде динара, што је за 16,2 одсто у односу на исти период прошле године, наводе „Вечерње новости“.

Према подацима УБС, укупан број стамбених кредита премашио је 140.000.

Раст бележи и тржиште некренина па је, према подацима банака, у трећем кварталу био већи од 27 одсто него годину дана раније.

У првој половини ове године на тржишту непокретности остварен је промет близу 2,9 милијарди евра, од тога – пола у Београду.

У првих шест месеци ове године, промет је био за 60 одсто већи него у истом периоду лане. Раст у грађевинском сектору највише доприноси порасту БДП-а, а све је више страних инвеститора и купаца.

До краја септембра издато је близу 20.000 грађевинских дозвола, а за целу прошлу годину близу 22.000.

  • Мислимо да ће ова год бити рекордна по броју издатих дозвола. Ти бројеви не би значили ништа уколико се на основу њих не би градило. Тренутно на територији Репуплике Србије има близу 88.000 активних градилишта, што је фантастична цифра имајући у виду да смо и ове године у ковид-години, а прошле године је тај износ био близу 72.000 активних градилишта, изјавила је недавно Александра Дамњановић, државна секретарка Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

ЗЕМУНСКА ФИРМА КУПИЛА ИМТ ЗА СКОРО 71 МИЛИОН ЕВРА

Новости, Блиц

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x