TEMPO TOWER НОВА КАПИЈА БЕОГРАДА

Фото: Bureau Cube Partners

У току је припрема Идејног архитектонског решења за потребе прибављања Локацијских услова намењених даљим фазама пројектовања комплекса “Tempo Tower”, док се почетак изградње очекује након добијања грађевинске дозволе чије се исходовање очекује за десетак месеци, наводе за наш портал из архитектонског студиа Bureau Cube Partners, који је уједно и аутор предложеног решења.

У новембру прошле године усвојен је измењен План детаљне регулације за део Бежанијске косе између Аутопута и Улице Партизанске авијације, где инвеститор „PD Tempo Company“ из Београда планира изградњу стамбено-пословног комплекса у јавности познатог и као “Tempo Tower”.

Тако усвојеним ПДР-ом између осталог усвојени су нови инфраструктурни развојни потенцијали читавог окружења, саобраћајна мрежа је унапређена и ограничен је претходно планирани максимални волумен будућих објеката.

Идејно архитектонско решење, у складу са новим могућностима и ограничењима, као и параметарским и техничко-технолошким условљеностима дефинисаним измењеним ПДР-ом, израдио је познати београдски архитектонски студио “Bureau Cube Partners”.


ТЕМПО КУЛА 120 МЕТАРА


Реч је о комплексу доминантно стамбене намене, савременог архитектонског израза, који се састоји од три генерисана претходно фрагментирана моноволумена процесно интегрисана у системски комплексну архитектонску форму са референтном највишом тачком врха високог објекта која висински одговара 34-ој етази, наводе у Bureau Cube Partners”.


Позиција комплекса “Темпо тоwер” представља стратегијски важну локацију на нивоу аналитичког сагледавања и развојног потенцијала урбане матрице града.

Поред тога што се локација налази на граници између два различита типа морфометријски признатих типологија рељефа, уједно представља и преломну тачку, готово конфликтну, суочену са контрастним условљеностима на релацији урбано спрам природног, но истовремено се простирући на природном узвишењу – намеће се и као потенцијално место настајања новог архитектонског обележја или чак новог симбола града на његовом западном приступу, истичу архитекте из архитектонског студиа Bureau Cube Partners.


Београдски архитектонски студио “Bureau Cube Partners”” је примењеном флуидном естетиком, визуелном оптимизацијом волумена, функционалном ефикасношћу и дискретном просторном фрагментацијом израдио квалитетно архитектонско решење које без сумње испуњава критеријуме атрактивности, естетске и обликовне препознатљивости и функционалне садрзајности будућег комплекса.

Савремени приступ обликовању волумена употпуњен је комбинацијом различитих типова слојевитих фасадних склопова.

Својим препознатљивим фасадним изразом пројектовани склопови тезе интеграцији урбаног и природног окружења. Први склоп у систему зид завесе и брисолеја одражава урбани сјај, други има функцију динамичног споја, док трећи представља спој архитектонске естетике и елемената инспирисаних природом. Ово тројство ствара кохерентну фасадну матрицу која омогућава склад са разноликим тангенционалним елементима урбане матрице и визурама околине.

ТЕХНИЧКЕ ЧИЊЕНИЦЕ


Укупна бруто развијена грађевинска површина комплекса Tempo tower према идејном решењу износила би готово 112.000м2, од чега је око 85.000 м2 смештено у надземним етажама комплекса, док је око 28.000 м2 у подземним етажама.


Концепт пејзажног уређења партера, озелењених тераса и кровних равни у стамбено-пословном комплексу инспирисан је балансом између функционалности, естетике и одрживости, наводе у бироу који је пројектовао комплекс.

Партер је пројектован са циљем да пружи пријатно окружење како за становнике тако и за посетиоце, коришћењем разноврсних зелених и водених површина као система урбаног мобилијара.

Примена одрживих материјала, као и интеграција система за сакупљање кишнице ради одржавања зеленила, доприноси минимизацији утицаја на животну средину и умањењу потрошње енергије.


На нивоу приземља пројектована је мултифункционална база/подијум који је конституисан као урбана оаза, где разноврсни јавни садржаји отворени ка окружењу, стварају осећај заједништва и урбане интеракције.

Флексибилни мултифункционални простори за наступе, догађаје, едукативне и културне садржајности додатно обогаћују понуду подијума, осигуравајући његову функционалну доминацију као центра друштвеног живота.

Осим тога, подијум/база  у оквиру које је разврстано 29 различитих пословних и комерцијалних садржаја служи као беспрекорна транзициона веза између куле и њеног урбаног контекста, са уређеним трговима и пешачким стазама које се интегришу у околно ткиво.

У КОМПЛЕКСУ И КОМБИНОВАНА ДЕЧИЈА УСТАНОВА

На првој етажи је посебно формирана издвојена композиција урбаног склопа намењена најмлађима у форми КДУ површине преко 2.500 квм. Овакав приступ вертикалном архитектонском и урбанистичком пројектовању и развоју градских делимично формираних или формираних урбаних матрица, иначе промовисан на прослогодишњој конференцији светски познате организације CTBUH као аутентичан и ововременски, не само да побољшава хоризонталну и вертикалну координацију и повезаност већ негује осећај места, јачајући везе између високих објеката и њихове околине, интегришући је у вертикални урбани оквир.


Уздижући се изнад базе/подијума, стамбени делови комплекса од 30-ог до 120-ог метра разврстаних у 443 стамбене јединице различитих типова и структуре нуде разноврсну палету стамбених искустава, прилагођених потребама и преференцијама савремених урбаних становника.

Тренутни изглед локације Фото: Београдске.рс


На врху куле налази се спа центар са базеном, као и панорамски ресторан ““roof top””, који пружају не само спектакуларне погледе на град и околину, већ и висококвалитетне садржаје за рекреацију и опуштање. Ови садржаји свакако обезбеђују додатну вредност и атрактивност комплекса “Tempo Tower” као урбаном оријентиру и “landmarku” града.
Гаража комплекса је пројектована у склопу 4 подземне етаже са обезбеђених 710 паркинг места од којих је 46 намењено особама са посебним потребама. У подземним етажама је позиционирана и сва неопходна техничко-технолошка инфраструктура која је неопходна за несметано функционисање и одржавање комплекса.

Текстуалне, нумеричке, графичке и визуелне одреднице комплекса преузете су из концепта Идејног архитектонског решења архитектонског студиа “Bureau Cube Partners”.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

У 2024. КРЕЋЕ ИЗГРАДЊА ХОТЕЛА У AIRPORT CITY КОМПЛЕКСУ

НА ВРАЧАРУ СТАРА И НОВА ЗГРАДА КАО ЈЕДИНСТВЕН КОМПЛЕКС

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Мирослав
Мирослав
5 месеци пре

Ова зграда је неупоредиво боље решење од… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x