СПРЕМА СЕ ГРАДЊА НА МЕСТУ ГЛАВНЕ АУТОБУСКЕ СТАНИЦЕ

https://forbes.n1info.rs/biznis/saznajemo-beograd-na-vodi-zatrazeni-uslovi-za-gradnju-na-mestu-glavne-autobuske-stanice/

Овако би могао да изгледа комплекс на месту аутобуске станице, део визуализације ирског бироа Niall Montgomery + Partners, који је уклонио свој рад након што су га објавили домаћи медији

Док се на Новом Београду одвијају радови на завршетку станичног платоа будуће главне аутобуске станице, која ће према последњим најавама бити отворена почетком 2024. постојећа станица се припрема за рушење.

У минулој недељи предузеће Београд на води је затражило локацијске услове за парцеле на којима се налази садашња београдска аутобуска станица, као и на још неколико у другим деловима комплекса.

Захтев за издавање локацијских услова за градњу на месту Београдске аутобуске станице поднет је 20. новембра у 12:25 и упућен је Секретаријату за урбанизам Градске управе Града Београда, пише домаће издање магазина Форбс.

Поступком је обухваћено 12 парцела од којих се на седам налази паркинг за аутобусе у суседству станице (катастарска општина Савски Венац, парцеле 1508/24, 1508/25, 1508/397, 1508/53, 1521, 1522 и 1523).

Осталих пет покривају простор станице.

Фото: Снимак са ГИС Дирекције за изградњу Београда, парцеле које су део захтева

Захтев је поднет за парцелу 462/2, на којој се налази једна од зграда станице (поред паркинга за аутобусе), као и за парцелу 462/17 која практично обухвата део између две станичне зграде, где се налазе перони и простор којим саобраћају аутобуси при уласку и изласку са станице.

Преостале три парцеле обухваћене захтевом су 473/4 на којој је друга станична зграда (која „гледа“ на Економски факултет) и две мале парцеле 473/22 и 473/5 поред ове зграде.

ПАРЦЕЛА КОД САЈМА НАМЕЊЕНА ЗЕЛЕНОЈ ПОВРШИНИ

Истог дана, али нешто раније, тачније у 11:43, поднет је и захтев за добијање услова за градњу на још две парцеле.

Прва је полукружна парцела 1508/340 код Куле Београд, а друга је парцела 1508/376 која је у суседству Београдског сајма.

Реч је о једној од већих парцела, површине 1,5 хектара, која је заправо прилаз Старом железничком мосту из Булевара Вудроа Вилсона.

Парцела 1508/376 Фото: ГИС Беоланд

Локацијски услови


Према Закону о планирању и изградњи, локацијски услови садрже све урбанистичке, техничке и друге услове и податке потребне за израду идејног пројекта, пројекта за грађевинску дозволу и пројекта за извођење, подсећа Форбс.

То практично значи да се међу подацима налазе информације о површини парцеле, правилима грађења, дозвољеној висини објекта, простору који објекат може да заузима, као и информације важне за прикључење на саобраћајну и комуналне мреже.

Добијање локацијских услова је, суштински, први корак у процесу добијања свих одобрења за градњу. На основу добијених локацијских услова припрема се пројекат који ће бити поднет ради добијања грађевинске дозволе.

Након успешног добијања грађевинске дозволе следе пријава радова, изградња, потом прикључење на инфраструктуру, тражење употребне дозволе за објекат и на крају упис права својине.

Орган који је примио захтев има пет радних дана да га проследи имаоцима јавних овлашћења (најчешће су то јавна предузећа) да инвеститору издају услове, уколико се они већ не налазе у планском документу односно сепарату.

Ако је потребно да их ималац јавних овлашћења ипак достави, за то има рок од 15 дана од пријема захтева. Када надлежни орган добије услове, има пет дана да изда инвеститору локацијске услове.

Исто тако, рок за издавање грађевинске дозволе је пет радних дана, уколико је поднети захтев потпун.

forbes.n1info.rs

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

СПРЕМА СЕ ПРЕМЕШТАЊЕ СПЛАВОВА И ОД БРАНКОВОГ МОСТА

ЧЕСИ ГРАДЕ КОМПЛЕКС АРБОЛЕДА НА ЗВЕЗДАРИ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x