СПРЕМА СЕ ПРЕМЕШТАЊЕ СПЛАВОВА И ОД БРАНКОВОГ МОСТА

СПРЕМА СЕ ПРЕМЕШТАЊЕ СПЛАВОВА И ОД БРАНКОВОГ МОСТА

Фото: Беоинфо

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић најавио је да ће се сутра у просторијама Општине Нови Београд одржати друга лицитација, која је предвиђена за доделу локација за плутајуће објекте и сплавове на Дунавском кеју.

Он је прецизирао да ће сви заинтересовани моћи да лицитирају за 51 место од Ушћа ка Земуну, с тим, како је истакао, да се неће моћи лицитирати за позиције где су смештени објекти Војске Србије.

До сада су, према његовим речима, пристигле 172 пријаве заинтересованих, који су то могли да ураде до јуче у 15.30 часова.

– Уз све муке, проблеме и све могуће опструкције са свих нивоа, с којима смо се суочили као Град у задњих годину дана, успели смо да дођемо до друге лицитације као и до свести свих тих људи да је начин функционисања последњих тридесет година прошао и да постоје нова правила, те да после деценијског проблема морамо да уредимо наше приобаље – казао је Шапић.

Подсетио је да је пре извесног времена одржана прва лицитација за доделу позиција за 28 објеката на Савском шеталишту.

– До сада су већ уклоњена 34 сплава и пловна објекта са Савског шеталишта. Сви су били упозорени, те смо годину дана покушавали да нађемо решење са власницима тих нелегалних објеката – казао је Шапић.

СПЛАВОВИ ОД 700 И 450 КВАДРАТА

Шапић је указао на то да ће на сутрашњој лицитацији постојати две димензије сплавова, од 700 и 450 квадрата, а стандарди ће бити исти што се тиче свих осталих услова.

– Надам се да ће и Управни суд донети одлуку на тему Савског шеталишта, како бисмо могли легално да поставимо прикључке за воду и струју, и то са легалним ормаром који ће бити потпуно безбедан, а не као што су били до сада.

Надам се такође и да су власници сплавова разумели да су им правни саветници до сада само узимали новац и да су само себи нанели штету. Заиста смо учинили све како бисмо помогли онима који треба да изместе своје сплавове са Савског шеталишта.

Нудили смо смештај онима који тамо живе, пробали да обезбедимо прелазну фазу чак и за оне који нису лицитирали, уложили смо знатна средства у Јакову за позиције где би ти сплавови могли да се преместе, јер смо желели да покажемо да нам није циљ да било кога малтретирамо, већ да уведемо ред у београдске обале и шеталишта – рекао је Шапић.

– Приход од 28 позиција на Савском шеталишту износи отприлике сто милиона динара годишње, док ће на другом потезу бити далеко више, јер има 51 позиција за плутајуће објекте. Тај новац биће уложен у сређивање шеталишта, што је веома значајно за грађане – рекао је Шапић.

Фото: Беоинфо

СЕЛИДБА СПЛАВОВА ОД БРАНКОВОГ МОСТА ДО УШЋА НА ОБАЛУ ПРЕКОПУТА ВЕЛИКОГ РАТНОГ ОСТРВА

Подсетио је да од Бранковог моста до Ушћа више неће бити сплавова, те да је добио информацију да су се власници садашњих сплавова на том потезу већ пријавили за сутрашњу лицитацију и да ће тражити место на потезу прекопута Великог ратног острва. То је објективно простор где је најбоље да раде ресторани и ноћни клубови, додао је Шапић, јер се не угрожава живот људи пошто нема стамбених објеката, а имаће и добру изолацију, што ће такође бити услов.

– Сплавови ће заиста бити не само бренд него и пример како треба да изгледа уређено приобаље. Процењено је да је било око 230 сплавова широм обала наших река. Сада ће све бити уређено, у складу са свим еколошким стандардима, и моћи ће да се ужива у шетњи – рекао је Шапић.

Према његовим речима, на прошлом јавном надметању сви медији су могли да присуствују, понуде су биле затворене и јавно су се отварале, а сада су се одлучили за праву лицитацију са надметањем на лицу места, како би свака евентуална сумња била отклоњена, преноси Беоинфо.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ДЕЛТИНЕ КУЛЕ ПОЧЕТКОМ 2024.

УЗ СТАНИЦУ ТОШИН БУНАР НОВОГРАДЊА ОД 84.000 м2

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x