СПРЕЧИТИ РУШЕЊЕ СКВЕРА МИЛЕНЕ И ГАГЕ

Друштво за улепшавање Врачара и Друштво за уређење и улепшавање Крунског венца позивало је заменика градоначелника Горана Весића и Комисију за планове града Београда да одбаце измене и допуне Плана детаљне регулације за ово подручје.

Како је неведено у саопштењу Друштва, у питању део Врачара између улица Војводе Шупљикца, Радивоја Кораћа, Милешевске, Мате Видаковића, Даничареве, Јована Рајића, Тодора од Сталаћа и Жичке. Приватни инвеститотори су предложили измене којима би се омогућило рушење објеката на новоотвореном скверу Милене и Гаге.

„Наиме, према важећем Плану детаљне регулације на предметним објектима у Милешевској улици је, због њихових ‘архитектонских и амбијеталних вредности’, дозвољено ‘искључиво текуће и инвестиционо одржавање са евентуалном променом намене из стамбене у комерцијалну, без могућности промене постојећих габарита и волумена’“, подећа Друштво.

Амбијетална вредност предметних објеката додатно је дошла до изражаја након формирања сквера Милене и Гаге јер они данас у урбанистичком смислу чине, заједно са три предратна објекта која се налазе наспрам њих у улици Цара Николаја, карактеристичну и препознатљиву целину са јасним обележјима међуратне епохе.

Усвајање наведених измена и допуна Плана детаљне регулације би такође довело и до рушења објекта на углу улица Радивоја Кораћа и ВојводеШупљикца који је пример београдске међуратне модерне.

„Реч је о репрезентативној вишепородичној кући у којој се родио и живео прослављени кошаркашки тренер Душан Дуда Ивковић, који је уписавши се у ред спортских легенди постао неотуђиви део савремене српске историје“, додаје се у саопштењу и инистира на одбацивању предлођених измена.

Због свега наведеног је потребно „коначно ставити свима до знања да урбанизам српске престонице не може бити одређен приватним интересима инвеститора већ искључиво јавним интересом као што је случај у свим уређеним државама света“.

На општини Врачар учестало је рушење старих предстарних зграда.

Сквер Милене и Гаге отворен је 5. септембра.

Данас

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x