СПОМЕНИК БРАНКУ ПЕШИЋУ БИЋЕ У ЗЕМУНСКОЈ ПЕШАЧКОЈ ЗОНИ

СПОМЕНИК БРАНКУ ПЕШИЋУ

СПОМЕНИК БРАНКУ ПЕШИЋУ БИЋЕ У ЗЕМУНСКОЈ ПЕШАЧКОЈ ЗОНИ

 

Споменик легендарном београдском градоначелнику Бранку Пешићу радиће српски вајар Маркo Кратохвил који живи у Лос Анђелесу, одлучено је на седници Одбора за подизање споменика.
Седницом је председавао Никола Кусовац.
Споменик ће бити подигнут у пешачкој зони у старом градском језгру Земуна одлучио је Одбор.
Седници Одбора присуствовали су осим Кусовца чланови књижевник Милован Витезовић, новинар и бивши уредник РТС Ненад Ристић, Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда…
Споменик који може да се опише реченицом “један од нас” биће постављен током јесени ове године, саопштио је Горан Весић, заменик градоначелника.
Град Београд финансира и документарни филм о Бранку Пешићу аутора новинарке Душке Јованић и Вука Дапчевића.

БРАНКО ПЕШИЋ НАЈПОПУЛАРНИЈИ ГРАДОНАЧЕЛНИК

 

Бранко Пешић се од маја 1965. до маја 1974. налазио на функцији председника Скупштине града Београда.

Са укупно тринаест година учешћа у врху градске власти, од чега девет на њеном челу, постао је градоначелник са најдужим стажом у историји Београда. Поред тога остао је упамћен као један од најпопуларнијих градоначелника, с обзиром на то да је у време његовог мандата изграђен читав низ капиталних објеката попут — моста „Газела“ и Мостарске петље, Теразијског тунела, Палате Београђанка, хотела „Југославија”, већег броја спортских објеката, као и више од 80.000 станова у новоизграђеним насељима.

,,Поносам сам јер сам предложио подизање споменика Бранку Пешићу и снимање филма о њему. Легендарни београдски градоначелник умро је пре 35 година. Током тих деценија Београд су водили многи умни и угледни људи“, навео је Весић на свом Фејсбук профилу.
Београдске, ФБ/ГоранВесић

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x