ИЗМЕШТА СЕ ОКРЕТНИЦА СА СТУДЕНТСКОГ ТРГА, КРЕЋЕ ИСТРАЖИВАЊЕ

,,КАР ГОУ" КУПИО ТАКСИ УДРУЖЕЊЕ

Фото: Београдске.рс

 

ИЗМЕШТА СЕ ОКРЕТНИЦА СА СТУДЕНТСКОГ ТРГА, КРЕЋЕ ИСТРАЖИВАЊЕ

 

Тренутно од археолошких истраживања на Студентском тргу зависи да ли ће ту бити музеј или подземна гаража.

Реч је о месту где се сада налази окретница тролејбуса, а где су можда и остаци древног Сингидунума, цивилног насеља из трећег или четвртог века. Археолози очекују да ће баш на простору оивиченом Студентским парком, факултетима и Етнографским музејом на дубини од неколико метара пронаћи вредне споменике.

Археолози су спремни, али да би почели да истражују неопходно је да се измести окретница, а Град планира да је помери 70 метара ка Тргу републике. 

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОЗНАТО ПРВИХ 35 ФАСАДА ЧИЈА ОБНОВА ПОЧИЊЕ ТОКОМ ЛЕТА

Према речима главног урбанисте Марка Стојчића, очекује се да у наредних месец и по дана то буде и функционално.

– Тролејбуси ће се окретати на истом месту, само мало ближе Тргу републике и неће бити неких већих измена тролејбуског саобраћаја. Тиме се ослобађа простор за почетак радова на археолошком ископавању – истакао је Стојчић за РТС.

Он је рекао да је планирано да на овом месту буде музеј на отвореном.

– То ће бити отвор у партерном уређењу који ће бити ограђен и прилагођен посетиоцима. Вероватно ћемо имати и неку рампу којом ће се силазти на тај ниво од 2,3 метра. Посетиоци ће моћи да прошетају тим делом и виде све оно што будемо пронашли – најавио је Стојчић.

Стефан Поп Лазић, научни сарадник у Археолошком институту, рекао је да све научне анализе које су до сада обављене указују на то да се античка архитектура Сингидунума налази баш на овом простору, те да је изузетно очувана. 

Тим археолога ће истраживати простор од 200 квадратних метара, копаће се само на коловозу, а тротоари се неће дирати због инсталација. Археолози сматрају да би истраживања могла да потрају пола године, а очекује се да почну у току лета.

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x