АУТОПУТ КРОЗ БЕОГРАД ПОСТАЈЕ ГРАДСКА УЛИЦА?

ЈАВНИ ДУГ СРБИЈЕ

На могућност да ауто-пут кроз Београд постане булевар у дужини од 30 километара и да се деоница од Бубањ потока до петље „Београд“ (после скретања за Аеродром „Никола Тесла“) претвори у градску саобраћајницу, житељи престонице одавно чекају.

Још пре неколико година, овај план изнео је заменик градоначелника Горан Весић.

И тада је речено да ће то бити могуће када се сагради обилазница око Београда. Сада, када њена градња улази у финиш, град предузима и конкретне кораке у овој намери.

Студија ЈП „Путеви Србије“ под називом „Утицај преузимања надлежности управљања од стране града Београда од петље ‘Београд’ до петље ‘Бубањ поток'“ требало би да буде спроведена до краја године.

Подразумева и анализу о режиму саобраћаја у зауставним тракама, новим прикључцима и начину одржавања. Потом треба урадити пројекте за планиране измене. У плану је и градња појединих укључења на ауто-пут.

Претварање ауто-пута у булевар, који би одржавао Град, требало би да унапреди саобраћај у широј градској зони.

То ће првенствено значити да ће зауставна трака постати додатна трака где год постоје просторне могућности с обзиром на то да има доста улаза, односно излаза на сам ауто-пут.

То су зоне где не можемо да имамо трећу траку.

Махом ће она бити у функцији у читавој дужини у оба смера, а биће могуће на више места приступити тој саобраћајници, што ће значити да она неће бити препрека која је делила град на две целине – појашњава градски урбаниста Марко Стојчић.

Идеја је да се неке од саобраћајница у будућој мрежи прикључе на ауто-пут попут везе Борска – петља „Ласта“.

Тиме би се скратило путовање, пошто данас суграђани морају да изађу на један излаз и путују кроз урбани део града, па поново изађу на ауто-пут.

Деоница од Бубањ потока до петље „Београд“ која се налази пре Добановаца дуга је нешто мање од 30 километара.

Ако се намера Града оствари, ово ће бити најдужа улица у престоници, скоро четири пута дужа од тренутно најдуже – Булевара краља Александра (7,5 километара). Овим би Београд добио најдужу улицу у Србији, дужу и од Новосадске која спаја Темерин и Бачки Јарак (12,5 километара).

ЛЕТЊЕ ОПТЕРЕЋЕЊЕ


ОД почетка сезоне, број аутомобила на нашим ауто-путевима се из викенда у викенд повећавао. Крајем прошлог месеца, према подацима „Путева Србије“, забележен је и рекорд – 740.776 возила је прошло ауто-путем кроз Србију за један викенд. Већина њих, прошла је и кроз престоницу.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: РЕКОНСТРУКЦИЈА КЕЈА ОСЛОБОЂЕЊА У ЗЕМУНУ

УРЕЂЕЊЕ ПЛАТОА КОД ВУКОВОГ СПОМЕНИКА САМО У НАЈАВАМА

Новости

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x