ПОЧИЊУ ПРИЈАВЕ ЗА ПРИКЉУЧАК НЕЛЕГАЛНИХ ОБЈЕКАТА

Фото: Београдске.рс

Захтеви за привремено прикључење објеката на територији града Београда могу се предати Секретаријату за послове озакоњења објеката и градским општинама на чијој територији се налази предметни објекат.

Прикључење је могуће искључиво за власнике породичних стамбених објеката и власнике посебних делова објекта-станова који су изградњом, односно куповином трајно решавали своје стамбено питање.

Може се привремено прикључити само један објекат, односно један стан истог власника који користи за становање.

Рок за подношење захтева за привремено прикључење почиње данас и траје 30 календарских дана, а након тог рока не могу се више подносити.

За објекте за које у поступку озакоњења није достављен геодетски снимак или за које није ни покренут поступак озакоњења, уз захтев за привремено прикључење потребно је доставити и геодетски снимак.

МОГУЋЕ ПРИКЉУЧИТИ САМО ЈЕДАН ОБЈЕКАТ ИСТОГ ВЛАСНИКА

У том упутству објављеном на сајту МГСИ (www.мгси.гов.рс.), пише да је прикључење нелегално изграђених објеката на струју, воду, гас, грејање или канализацију могуће само за један објекат или стан истог власника који се користи за становање.

Како је наведено у упутству, за власнике станова захтев за привремено прикључење подноси стамбена заједница уколико је формирана, а достављају се и захтеви власника станова, са доказима прописаним уредбом, за сваки појединачни стан.

За зграде захтев обавезно треба да садржи и захтев за прикључење заједничких делова зграде, као што су лифтови, осветљење, подстанице … на дистрибутивни систем електричне енергије.

КОЈА ДОКУМЕНТА СУ ПОТРЕБНА

Документа која су потребна за подношење захтева су очитана лична карта власника и чланова његовог домаћинства, геодетски снимак објекта, као и један од доказа међу којима су уговори о куповини или изградњи стана, односно породичне стамбене зграде, о куповини објекта у изградњи, о суинвестирању приликом изградње објекта, о заједничкој изградњи или Уговор о поклону.

Као доказ, како пише у упутству може бити и Уговор са стамбеном заједницом о претварању заједничких просторија у стан или о надзиђивању, Правноснажно решење о наслеђивању, Правоснажна судска пресуда, Уговор о дугорочном стамбеном кредиту за куповину непокретности или непокретности у изградњи, као и друга исправа или одлука надлежног органа којом се доказује право својине на непокретности.

За објекте изграђене без грађевинске дозволе доставља се доказ да је покренут поступак озакоњења, оверена изјава или други доказ да је објекат изграђен и да се користи за становање у случају да није покренут поступак озакоњења.

У упутству пише и да власник који је куповином стана трајно решавао своје стамбено питање, доставља Уговор о куповини објекта оверен у форми прописаној у време закључења уговора и изјаву да он и чланови породичног домаћинства немају други објекат за становање, а уколико власник нема пребивалиште у објекту који је предмет прикључења доставља и изјаву да ће се одмах по привременом прикључењу, са члановима породичног домаћинства, уселити у објекат.

У упутству се посебно наглашава да све изјаве власник доставља у форми прописаној законом под кривичном и материјалном одговорношћу.

Наведено је и да је надлежни орган дужан да у року од 15 дана од дана подношења захтева изда обавештење о испуњености услова за привремено прикључење и да ако постоје услови за привремено прикључње, надлежни орган о томе обавештава привредно друштво, односно комунално предузеће, док ако надлежни орган утврди да нису испуњени правни услови прописани овом уредбом, о томе обавештава власника, односно стамбену заједницу

Привредно друштво, комунално предузеће, дужно је да одмах по пријему обавештења од општине или града започне поступак утврђивања техничких услова за привремено прикључење, а уколико нису испуњени технички услови обавештава власника објекта и општину или град.

У упутству се наглашава и да по утврђивању испуњености техничких услова, привредно друштво, односно комунално предузеће доноси акт о одобрењу за привремено прикључење, одређује накнаду за прикључак, врши изградњу прикључка и прикључује објекат на дистрибутивну мрежу.

Истиче се и да привремено прикључење траје до коначног утврђивања правног статуса објекта.

У БЕОГРАДУ 67 ПУНКТОВА


Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић јутрос је посетио општину Сурчин како би се уверио да ли процес пријављивања тече по плану.

Весић је рекао да је да само на територији Београда од јутрос има 67 пунктова на којима се врши пријављивање и захвалио општинама на доброј организацији.

Навео је том приликом да је процедура веома брза и једноставна и да грађани предају документацију на основу које ће добити решења са којима ће моћи да оду у надлежна предузећа – електродистрибуцију, водовод и канализацију, Србијагас или топлане и на тај начин остваре могућност да се легално прикључе на комуналну инфраструктуру.

У сарадњи са Секретаријатом за опште послове отворено је више шалтера на којима ће се вршити пријем захтева за привремено прикључење, и то на следећим локацијама: писарница Градске управе – Трг Николе Пашића 6, писарница Градске управе – Улица краљице Марије 1, писарница Градске управе – Улица 27. марта 43–45 и писарница Градске управе – Тиршова улица 1.

Беоинфо, Б92

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ШИРИ СЕ СПОРТСКИ ЦЕНТАР 11. АПРИЛ

УСКОРО РУШЕЊЕ ТЦ ,,ЕКСТРА“, КРЕЋЕ ГРАДЊА ПРОЈЕКТА ,,СОУЛ64″

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x