ОБНОВА СТАРЕ И ГРАДЊА НОВЕ ПСИХИЈАТРИЈЕ У ОВОЈ ГОДИНИ

ОБНОВА СТАРЕ И ГРАДЊА НОВЕ ПСИХИЈАТРИЈЕ

Фото: Беоинфо/Форма антика, Ниш

Током ове године почеће реконструкција старе и изградња нове зграде болнице „Др Лаза Лазаревић“, речено је „Новостима“ у овој установи, у којој се лече најтежи псхијатријски пацијенти.

Радови на обнови и изградњи ове клинике најављени су пре више од две године, али нису реализовани јер их је успорила пандемија ковида.

  • Коначно комплетирамо документацију и очекујемо да Канцеларија за јавна улагања Републике Србије распише тендер за извођача радова до краја половине ове године – рекла је „Новостима“ проф. др Ивана Сташевић Карличић, в. д. директора Клинике „Др Лаза Лазаревић“.

Према речима професорке Сташевић Карличић, постојећа зграда болнице „Др Лаза Лазаревић“ већ је добила нову фасаду, а следи унутрашња реконструкција како би се клиника претворила у савремени стационар по угледу на најсавременије клинике овог типа у Европи.

Нова зграда болнице биће изграђена уз постојећу, а у њој ће се налазити диспанзер и дневна болница.

  • Пројектне активности и израда идејних решења рађени су у сарадњи са Министарством здравља немачке покрајине Баварска – рекла је Сташевић Карличићева.
  • Немачки стручњаци су нам пружили стручну подршку у креирању савремене психијатријске болнице, која ће просторним условима моћи да одговори на захтеве пацијента. Свака соба добиће своје купатило и простор за посете. То је један од услова да се пацијентима обезбеди највиши стандард.

Пре четири године завршена је реконструкција сектора „Падинска скела“, који такође припада Клиници „Др Лаза Лазаревић“.

Средства за обнову објеката у Падинској скели поклонила је швајцарска влада, док новац за обнову зграде и изградњу нове клинике у Београду обезбеђује Канцеларија за јавна улагања Републике Србије.

Клиника „Др Лаза Лазаревић“ располаже са укупно 500 постеља. Током године кроз ову установу прође око 40.000 пацијената, а најчешћа дијагноза хоспитализованих је шизофренија. Најтежи услови рада су на ургентној психијатрији која се налази у згради у Београду.

ДР ЛАЗА ЛАЗАРЕВИЋ И ПРВИ МУЗЕЈ


У плану обнове болнице „Др Лаза Лазаревић“ је и обнова „Докторове куле“ . Ова чувена зграда била је прва психијатријска болница на Балкану, основана 1861. године. По завршетку радова „Докторова кула“ постаће први музеј српске психијатрије, за који је збирка експоната званично регистрована још 2017. године.

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

СПОМЕНИК КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ РАДИЋЕ АУТОР СПОМЕНИКА СТЕФАНУ НЕМАЊИ

ПРОШИРЕЊЕ И ИЗГРАДЊА СТУДЕНТСКЕ УЛИЦЕ НА НОВОМ БЕОГРАДУ

Новости

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x