НОВОГРАДЊА ПОРЕД КУЋЕ НИКОЛЕ НЕСТОРОВИЋА У КНЕЗА МИЛОША 42

НОВОГРАДЊА ПОРЕД КУЋЕ НИКОЛЕ НЕСТОРОВИЋА У КНЕЗА МИЛОША 42

Фото:Беоинфо / Центар за планирање урбаног развоја

Нови стамбено-пословни објекат биће изграђен у Улици кнеза Милоша 42. Имаће девет станова, три пословна простора у сутерену и три на надземним етажама.

Пројектован је као двострано узидан објекат у односу на бочне границе парцеле, различите спратности – 2По+Су+П+5 према улици и 2По+Су+П+6+Пс део према дворишту.

Ширина фронта парцеле је нешто више од 11 метара, док је површина 477 м2.

Укупна бруто површина планираног објекта је преко 3.100 м2.

ПРВО РУШЕЊЕ ПОСТОЈЕЋИХ ОБЈЕКАТА

На парцели бр. 959 КО Савски венац се налазе два стамбена објекта, приземне спратности, један на позицији уличне регулације, а други у дну парцеле. Објекти, укупне површине од око 230 m2 су без историјског значаја, архитектонске и амбијенталне вредности и предвиђени за рушење ради изградње новог стамбено-пословног објекта.

Како је наведено у урбанистичком пројекту, делови објекта су повезани средишњим комуникационим језгром. Развија се по дубини парцеле и пројектован је тако да је у што је могуће већој мери орјентисан према постојећем објекту на КП 960, како би се што више „повукао“ од споменика културе, куће Николе Несторовића и омогућио просторни комфор и боље сагледавање свих вредности културног добра.

У непосредној близини предметне парцеле, у Кнеза Милоша 38, налази се неоренесансни објекат амбасаде Републике Пољске који, такође, има статус објекта под претходном заштитом.

Парцели се приступа одвојеним колским и пешачким прилазом из улице Кнеза Милоша. Обезбеђивање потребног броја паркинг места решено је у подземним етажама објекта (укупно 23 гаражних места). Приступ возила подземној гаражи обезбеђен је аутоплатформом којој се прилази из улице Кнеза Милоша.
Уз бочну границу парцеле, према споменику културе у Кнеза Милоша бр. 40 (кућа арх. Николе Несторовића), планира се вертикално озелењавање калканског зида.

КУЋА НИКОЛЕ НЕСТОРОВИЋА

Кућа је подигнута 1903. године. Пројектовао је и у њој живео и радио истакнути архитекта и професор универзитета Никола Несторовић.

Зграда представља ретко сачуван пример породичне куће која одражава веома висок степен сттамбене културе у развоју српског грађанског друштва на почетку XX века.

По својој просторној композицији и унутрашњој декорацији, централним решењем тротрактне основе са подрумом, приземљем и поткровљем, кућа чини јединство са симетрично конципираним вртом.

Обликована је у маниру академизма XX века. Естетски квалитети се посебно огледају у богатој архитектонској пластици. Главна фасада украшена је орнаментиком у стилу барока чији је аутор ликорезац Фрања Валдман.

Инвеститор је приватно лице, а обрађивач урбанистичког плана Центар за планирање урбаног развоја – ЦЕП Београд, који је израдио и идејно решење.

ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА УРБАНИСТИЧКОГ ПРОЈЕКТА ЋЕ ТРАЈАТИ У ГРАДСКОЈ УПРАВИ ОД 25. СЕПТЕМБРА ДО 3. ОКТОБРА 2023. ГОДИНЕ.

БеоиSAнфо

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ДВАНАЕСТ ВИЛА ЋЕ СЕ ГРАДИТИ У УЖИЧКОЈ

ЈУГОИМПОРТ СДПР ГРАДИ СТАНОВЕ УМЕСТО КАСАРНЕ У ЗЕМУНУ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x