МАРШ РИО ТИНТО – ПОРУЧУЈУ УЧЕСНИЦИ ЕКОЛОШКОГ УСТАНКА У БЕОГРАДУ

МАРШ РИО ТИНТО

Учесници поручили да смо у Србији остали без чистог ваздуха, да се отима земља и вода.

Протестују против малих хидроцентрала, отварања рудника литијума, секу се шуме.

Неколико хиљада окупљених је кренуло ка Бранковом мосту који ће, према најавама организатора бити блокиран два сата.

Говоре познати глумци, књижевници, професори.

. ,,Ово је црвени аларм за Србију“, рекла је глумица Светлана Бојковић.

Учествује и на десетине еколошких организација и појединаца окупљених око њих.

Научна саветница Драгана Ђорђевић изјавила је да је јуче од премијерке и министарке заштите животне средине сазнала да Србија има 3.000 дивљих депонија а донедавно их је било хиљаду. „Депоније експоненцијално расту у Србији“.

„Река Пек је летос загађена токсичним супстанцама који је Зиђин пустио у реку.

Реке око Босилеграда су мртве јер се тамо отварају рудници без икаквих критеријума. Грађани Бора дишу коктеле токсичних супстанци и сигурна сам да онкологија већ зна резултат оболелих у Бору, Мајднапеку и околини и – зато да не постанемо депонија, свакојаког смећа ми ово морамо зауставити“, рекла је.

Након обраћања говорника предвиђена и је шетња преко Теразија и Призренске улице до Бранковог моста где је предвиђен и концерт.

Организатори кажу да је данашњи скуп наставак и одговор на оно што се десило у априлу, када је поднето 15 захтева властима за решење еколошких проблема, али се од тада ништа није променило.

РИО ТИНТО:

Генерална директорка Рио Сава Експлорејшн, ћерке фирме Рио Тинта, Весна Продановић, каже да ће пројекат испунити све еколошке стандарде.

„Наша компанија посвећено релизује пројекат, сви потенцијални негативни утицаји су познати, улажемо велико знање и средства како би се развила најбоља решења да се утицаји на животну средину доведу у законом прописане границе. Ми ћемо пошовати и регулативе Србије и ЕУ, овај пројекат не може бити реализован ако се не испуне сви еколошки стандарди“, нагласила је Продановић.

Она је као дезинформације медија одбацила тврдње да ће пројекат загадити сва водоизворишта или да ће потопити сумпорном киселином цео регион Мачве.

„Користићемо воду из три извора, рудничку, подземну из атмосферских падавина, а само у појединимтренуцима узимаћемо воду из алувиона Дрине и та количина воде ће бити из десетих хиљада делова протока реке. Сва вода која се користи у процесу је у затвореном циклусу, пречишћава се и у складу са прописима враћа у Јадар, на тај начин да не ремете квалитет и водотокови реке“, објаснила је директорка Рио Саве.

Додала је да ће се сумпорна киселина користити на сигуран начин уз планирање свих акцидентних ситуација, као и да не постоји ризик да ће се коришћење ових хемикалија спроводити на начин који ће нарушавати животну средину.

ОГЛАСИЛИ СЕ ПРЕМИЈЕРКА И МИНИСТАР ГРАЂЕВИНАРСТВА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић саопштио је да грађани који желе да покажу еколошку свест и допринесу смањењу загађења могу да поставе соларне панеле и производе електричну енергију за своје потребе, уместо да „придикују као лажни еколози“.

Говорећи о најављеним еколошким протестима, Ана Брнабић је истакла да је тек од 2014. године Србија, упркос свим проблемима и потешкоћама, нашла време за тако важну тему. „Ништа није улагано у то, а Вучић је, спасавајући земљу од сигурног банкрота, паралелно нашао и време и енергију и новац да крене да инвестира у животну средину“, рекла је Брнабић.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: ПРОДАЈА БИП-А: УЛАЖУ И НЕМЦИ, ГРАДИЋЕ БИЗНИС ПАРК

Београдске, Нова.рс, Н1,

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x