САВА ЦЕНТАР ПРЕД РЕКОНСТРУКЦИЈОМ. РАДОВИ У ОКТОБРУ

САВА ЦЕНТАР ПОСЛЕ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ У НОВОМ СЈАЈУ

Мајстори следећег месеца улазе у Сава центар. фото: Београдске

Конгресно здање у новобеоградском Блоку 19 биће затворено због обнове која почиње од фасаде.

Пре него катанац буде стављен на објекат за јавност, садашњи закупци треба да се иселе јер им уговори истичу наредне недеље, 17. септембра, потврдили су Политици у компанији „Делта холдинг” која је од прошле године власник Сава центра.

– Према нашим плановима, радови ће трајати највише 24 месеца, а за то време објекат ће бити затворен – наводе у „Делти”.

Пројектант реконструкције познат је од пре три месеца – реч је о „Центропројекту д.о.о.„ из Београда који је посао добио у конкуренцији од 14 светских фирми на међународном тендеру за избор пројектанта који је „Делта” организовала.

Консултант је компанија из Аустралије „Гаининг Едге”, специјализована за конгресни бизнис. Извођач радова биће познат до октобра, кажу у компанији Мирослава Мишковића.

Он ће имати додатних шест месеци да оконча обнову која ће потрајати две године, а према ранијим „Делтиним” најавама тај рок је био 18 месеци.

На колико год да буде орочен уговор са инвеститором извођач ће морати да води рачуна између осталог и о томе да аутентичну спољашњост конгресног центра не наружи нити објекат сме да руши.

То је уз забрану промене намене била једна од обавеза коју је град као власник Сава центра наметнуо будућем купцу када је прошле године из трећег покушаја продао здање у Новом Београду.

САВА ЦЕНТАР СПОМЕНИК КУЛТУРЕ

У међувремену, почетком априла ове године, здање архитекте Стојана Максимовића проглашено је за споменик културе, четири деценије после његове изградње, што је и званична потврда да се реконструкција мора пажљиво обавити чувајући све оне вредности комплекса на основу којих је завредео да буде уписан у регистар културних добара.

„Делтина” идеја је да комплекс преуреди тако да постане конгресно чвориште Балкана, да може да угости 5.000 до 7.000 људи на једном месту и да осим директне везе са „Делтиним” хотелом „Краун плаза” понуди и друге садржаје попут ресторана, рентакар агенција, дела за дечју забаву, хемијског чишћења…

Град је у новембру прошле године продао Сава центар, односно око 70.000 квадратних метара, по почетној цени од 17,5 милиона евра, што је било за око 10 милиона евра мање од процењене вредности у првом огласу. „Делта” је била једини понуђач и у последње четири године колико је град покушавао да удоми комплекс који му је, како је тврдио, само правио губитке, није одустајала да се домогне Сава центра.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВА КУЛА ДО 120 МЕТАРА У НАЈАВИ

Град је купца обавезао да у наредних пет година у реконструкцију уложи најмање 50 милиона евра, а „Делта” је досад ценила да ће јој за обнову бити потребно више од 60 милиона.

– Укупна вредност инвестиције је око 80 милиона евра, а она ће омогућити да Сава центар постане најмодернији конгресни центар у региону, у потпуности прилагођен потребама организатора пословних и других скупова из целог света, али и посетиоцима који очекују и додатне садржаје као што су шопинг и забава – истичу у тој компанији.

Октобарска награда за архитектуру 1977.

Сава центар, комплекс саграђен 1976–77. године, чине четири грађевинске целине: главна пословна зграда, конгресно-концертна дворана, хотел „Интерконтинентал”, односно „Краун плаза”, а пасареле повезују први објекат са конгресном двораном и са хотелом.

Центар има бројне сале за конференције и састанке, ресторан, кафе-барове, продавнице, пошту, прес центар… За овај подухват главни пројектант Стојан Максимовић и сарадници добили су Октобарску  награду града Београда за архитектуру 1977. године.

Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x