Мали: Дижемо споменик Красноју Београдске: Средите фасаду МСП

Градоначелник Београда Синиша Мали састао се данас у Старом двору са руским вајаром Сергејом Никитином, који ће радити споменик чувеном руском архитекти Николају Краснову у Београду, преноси Телеграф.рс. 

Београдске.рс подсећају, да је фасада зграде Министарства спољних послова Србије, коју је пројектовао чувени архитекта, већ неколико година у мраку. Како је показало наше истраживање, кључни проблем је новац.

Фасадна расвета објекта Министарства спољних послова Републике Србије није у функцији услед дотрајалости декоративних светиљки и инсталација осветљења. С обзиром на конзерваторске услове Завода за заштиту споменика културе града Београда, богатство архитектуре и фасадне орнаментике предметног објекта, декоративно осветљење представља велику инвестицију. Имајући у виду ограничена расположива новчана средства за ту намену, МСП у текућој буџетској години планира да оспособи део постојеће расветне опреме и врати у функцију спољну расвету главне фасаде“, рекли су за Београдске.рс у Министарсту спољних послова.

Поменути радови највероватније неће бити довољно да ово културно добро заблиста пуним сјајем. Београдске.рс позивају Град да, поред подизања споменика Николају Краснову у Београду, помогне и боље одржавање његових дела.

Споменик ће, како је речено на састанку, бити подигнут у парку “Мањеж”, а идеја је да буде постављен за време одржавања манифестације “Дани Москве у Београду“.

„Када неко остави тако значајан траг у изгледу Београда, као што је то учинио овај чувени руски архитекта, наша је дужност да му се одужимо на пригодан начин. Београђанима је оставио неке од најлепших зграда у граду, које су грађене између два рата, и које су заувек промениле његов изглед. Коначно ћемо чувеном Краснову одати почаст, као што је он нама указао част својим деловима“, истакао је Синиша Мали.

Познати руски вајар је претходно са градским урбанистом Милутином Фолићем обишао неколико потенцијалних локација за подизање споменика, а одлучено је да он буде постављен у парку “Мањеж”.

Руски ахитекта Николај Петрович Краснов је градио бројне објекте у Београду као што су зграда Министарства финансија – данас Влада Србије, Министарства шума и руда, пољоприведе и вода – данас Министарство спољних послова, пилоне, радио је на унутрашњем уређењу и детаљима фасаде Скупштине Србије, пројектовао је зграду Архива Србије.

 

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x