Обновљен парк код „Старе Херцеговине“

Градоначелник Синиша Мали обишао је реконструисани сквер на Старом граду код култног ресторана „Стара Херцеговина” и рекао да је у последње две године Град Београд уредио десетине таквих урбаних џепова.

Парк је добио и фонтану Фото: Боинфо
Парк је добио и фонтану Фото: Боинфо

„Овај урбани џеп је сада потпуно сређен, постављени су нови реквизити, нова фонтана и чесма, осветљење, а по реакцији људи видимо да смо урадили праву ствар. Од оваквих активности нећемо одустати, то је наша стратегија, нарочито у централним деловима града где нема потребе радити водовод и канализацију, него треба уређивати мале зелене оазе, сређивати фасаде, пијаце… Почели смо уређивање и Бајлонијеве и Каленић пијаце, а следеће године ћемо радити Палилулску пијацу. То су мале инвестиције, не коштају много, али потпуно мењају изглед делова града“,  истакао је Мали и додао је на територији Старог града уређен и урбани џеп на Гундулићевом венцу.

Градоначелник је навео да у централним деловима града недостају уређене фасаде, те да је у плану за ову годину сређивање 66 фасада и то у Бранковој, на Косанчићевом венцу, Карађорђевој улици.

„План нам је да урадимо што више фасада. То ће нам омогућити нови закон о становању, али и без тога град ће се бавити уређењем фасада споменика културе, који ће уз то имати и лепо осветљење“, нагласио је Синиша Мали.

Кутак за најмлађе Фото: Беоинфо
Кутак за најмлађе Фото: Беоинфо

Директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић рекао је да ће овакви урбани џепови бити отворени и у Карађорђевој поред Бетон хале, те да сутра почиње поплочавање код „Победника”, а ускоро ће бити отворено дечје игралиште и фитнес теретана у Улици војводе Мишића.

Вредност инвестиције, сквера на Старом граду између Венизелосове, Војводе Добрњца и Цариградске је 30 милиона динара. Уређена је зелена површина од 2.464 квадратна метра са припадајућим пешачким комуникацијама и платоима. Новим решењем очуван је јавни карактер овог простора и његова приступачност за све категорије корисника. Стазе и платои су израђени од камених гранитних плоча. У близини улаза на сквер изграђена је фонтана и јавна чесма, које додатно оплемењују цео простор. На скверу је направљено ново игралиште за децу, са пет реквизита и изливена је гумена подлога.

Осим постојеће вегетације, засађено је десет садница јавора, дивљег кестена, брезе, липе и каталпе. На скверу је урађена декоративна расвета, као и аутоматски заливни систем.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x