ЛЕТЊИ РЕД ВОЖЊЕ, 350 ВОЗИЛА МАЊЕ НА УЛИЦАМА

На саобраћајницама ће у току шпицева бити укупно 1.035 аутобуса, тролејбуса и трамваја, а ван шпицева њих 876. – Суботом ће путници моћи да рачунају на 716, а недељом на 662 ова превозна средства.

Житељи престонице, који због посла или других обавеза и у току лета остају у главном граду, мораће да буду врло стрпљиви на станицама јавног превоза. Летњи ред вожње, који подразумева и мање аутобуса, тролејбуса и трамваја на улицама, како сазнајемо, ступа на снагу у суботу и трајаће до 1. септембра.

У току овог реда вожње на градским улицама саобраћаће укупно 1.035 возила у шпицевима (918 аутобуса, 89 трамваја, 24 тролејбуса и четири електробуса), док ће ван шпицева бити 876 возила (781 аутобус, 67 трамваја, 24 тролејбуса и четири електробуса). То значи да ће у шпицевима, у односу на зимски ред вожње, бити око 340 возила мање, а ван шпицева око 240 мање. Ипак, у поређењу са прошлим летом на улицама ће бити незнатно мање јавних возила.

Суботом ће улицама крстарити 716 возила (637 аутобуса, 55 трамваја, 20 тролејбуса и четири електробуса), док ће недељом бити 662 (583 аутобуса, 55 трамваја, 20 тролејбуса и четири електробуса), односно 145 возила мање суботом и 100 мање недељом него до сада.

Летњи ред вожње, у складу са вишегодишњом праксом, поклапа се са периодом летњег школског распуста. Због великих инфраструктурних радова, поједине трамвајске и тролејбуске линије не могу да саобраћају у току лета, али да би се путницима омогућио што квалитетнији превоз и у околини радова, Секретаријат за јавни превоз успоставио је нове линије и неће у току лета редуковати поједине линије које саобраћају у непосредној близини зоне радова – наводе за Политику у Секретаријату за јавни превоз.

Ове године у току летњег режима путници неће моћи да рачунају на трамваје 5 и 10 због радова на потезу од Рузвелтове до зоо врта, али би од јула на шине, и то преко Моста на Ади, требало да се врате већ дуже укинути трамваји на линији 13.

Осим тога, уместо трамваја 5 од СРЦ „Милан Гале Мушкатировић” до Вуковог споменика саобраћа привремени аутобус 5А, а на остатку трасе редовне „петице” појачане су трамвајске линије 6 и 14. Тако бар тврде надлежни, јер путници који користе линију 14, последњих дана, истичу да разлике у броју полазака на овој линији нема.

Ипак, најдрастичнија разлика у броју возила у односу на зимски ред вожње, али и поређењу са прошлогодишњем летњим редом, осетиће се на тролејбуским линијама. Због радова на Тргу републике већ дуже су укинути тролејбуси 19, 28 и 41, а од суботе ће бити укинути и тролејбуси чија је траса од априла скраћена до Славије.

Како су претходних дана указали надлежни, од суботе до 1. септембра тролејбуси 21Л, 22Л и 29Л, али и аутобус 22А биће укинути, а уместо њих ће саобраћати аутобуси 21А (Трг Славија – Учитељско насеље), 22А (Трг Славија – Крушевачка) и 29А (Палата „Албанија” – Медаковић 3). То у пракси значи да ће од викенда једина тролејбуска линија у граду бити тролејбус 40 од Звездаре до Бањице 2.

ВИКЕНДОМ СЕЗОНСКЕ ЛИНИЈЕ ДО АДЕ И АВАЛЕ

У току летњег реда вожње и ове године, као и претходних, биће успостављено пет линија до Аде Циганлије. Београдско море викендом ће бити повезано са Видиковцем, земунским Кејом ослобођења, Коњарником, Миријевом и Бежанијском косом.

– Ова возила саобраћаће када су повољни временски услови, а када буду били лоши, односно када је значајно смањен број посетилаца на Ади, линије неће бити у функцији – кажу у Секретаријату за јавни превоз.

О томе ће, као и претходних година, превознике обавештавати дежурни диспечер Оперативно-командног центра Секретаријатa за јавни превоз.

Као и прошле године све до септембра, викендом саобраћа и „четиристотка” од Вождовца до врха Авале.

Читајте још: Стигли први турски аутобуси

Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x