Би-Би-Си: БЕОГРАД МЕЂУ ПЕТ НАЈКРЕАТИВНИЈИХ ГРАДОВА НА СВЕТУ?

БУЏЕТ БЕОГРАДА НАЈВЕЋУ У ИСТОРИЈИ, КАЖЕ ВЕСИЋ

(Фото: Београдске.рс)

 

Међународна мапа уметности се мења, појављује се нова генерација културних чворишта, далеко од глобалних финансијских центара, инвеститора и трговаца некретнинама, цитира британски сервис америчког теоретичара социјалне и економске теорије, Ричарда Флориду.

Он је познат по ставу да креативност убрзава урбани развој: Боеми и уметници прелазе у градске, радничке или напуштене индустријске области у потрази за јефтинијим смештајем и студијским простором. Они чине место забавним и занимљивим, а креативну средњу класу привлаче отворене заједнице – и култура и садржаји који долазе с њима.

И управо то је оквир који је уз Банкок, Дакар, Шаржа (Уједињени Аарапски Емирати) и Мексико Сити, сврстао српску престоницу међу пет најкреативнијих на свету.

Дуго изопштен из међународних токова, Београд је поново центар савремене уметности, наводи Би-Би-Си (BBC).

Град под утицајем младих постаје светска дестинација за журке, захваљујући разноликој сцени која ,,покрива“ жанрове од  фолка до новог српског хип-хоп таласа. Београд је такође дестинација за љубитеље бруталистичке архитектуре.

Локалне уметничке школе су задржале својеврсан занатски приступ, што је допринело квалитету, можда због дуге изопштености из уметничких трендова током и након деведесетих година.

Шамизла (Shamizla) је дизајнерски шоурум, који има намештај домаћих и регионалних дизајнера, док је Супермаркет концепт продавница која спаја моду, дизајн, уметност и гастрономију, наводи британски сервис у свом тексту.

Фото: Октобарски салон (BBC)

Током 2018. године, Октобарски салон, бијенале савремене уметности српске престонице, био је домаћин бројних изложби, поред осталих и Јоко Оно, Анселма Кифера, Такашија Муракамија, Олафура Елиасона, чиме је привукао пажњу међународне уметничке јавности. 

Са њима су се представили и српски уметници Нина Ивановић, Александра Домановић, Иван Грубанов и Маја Ђорђевић.

И док се недавно обновљени Музеј савремене уметности до сада фокусирао махом на радове настале у време Југославије (тренутно се припрема изложба суперзвезде перформанса Марине Абрамовић), београдске галерије се више оријентишу на нову уметност која настаје тренутно.

Галерије Еугстер, Дрина и Лауфер су препоручене дестинације да се упозна градска сцена. Уметнички простор као што је U10, негује такође локалне таленте, док је напуштена фабрика Циглана постала центар уличне уметности, наводи BBC.

 

BBC

 

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x