ЈУТРОС БЛОКИРАН ЈУЖНИ БУЛЕВАР. ГРАЂАНИ ПРОТИВ ИНВЕСТИТОРА

ЈУТРОС БЛОКИРАН ЈУЖНИ БУЛЕВАР

Фото: Друштво за уређење и улепшавање Крунског венца

Неколико десетина грађана блокирали на два сата Јужни булевар због рушења виле у Интернационалних бригада 47.

Протест је одржан и у циљу превенције будућих рушења док Влада Србије до краја године не прогласи Неимар за просторну културно-историјску целину,саопштила су два удружења грађана.

Блокада се налазила на углу са Улицом Михајла Гавриловића.

Грађани су носили транспаренте „Инвеститор=кабадахија, „Србија није дивљи запад“, „Врачар је наш“ „Русите нам идентитет“.

Скуп је обезбеђивало неколико полицијских патрола и све је протекло без тензија и сукоба.

„Закон мора да поштује свако ко живи овде „, рекао је један од окупљених.

Друштво за улепшавање Врачара и Друштво за уређење и улепшавање Крунског венца саопштили су захтеве.

1. Захтевамо од надлежних органа да се хитно процесуирају починиоци бесправног рушења објекта у улици Интернационалних бригада 47, односно да инспекција и Градска општина Врачар поднесу кривичне пријаве против инвеститора и извођача радова;

2. Захтевамо да се на предметној парцели искључиво дозволи реконструкција објекта у истим габаритима уз очување фасаде;

3. Захтевамо да се обуставе све процедуре (дозволе за уклањање објеката, одобравање урбанистичких пројеката и издавање грађевинских дозвола) за делове града који су били под претходном или урбанистичком заштитом док надлежне институције – на првом месту Завод за заштиту споменика културе града Београда – не изврше одговарајућу валоризацију и док се не прогласи њихова трајна заштита или док се заштита не обезбеди одговарајућим планским тј. урбанистичким документима.

Посебан апел из ових удружења упућен је градским властима да се хитно заврши рад на проглашењу Котеж-Неимара за просторну културно-историјску целину.

Упућен је позив Влади Републике Србије да без одлагања усвоји одлуку о проглашењу Крунске улице за просторну културно-историјску целину, али и све друге, попут Старе Палилуле;

Грађани су затражили и да се у Плану генералне регулације изврши осетно смањење параметара изградње у централним градским општинама – посебно у погледу максималне дозвољене висине

Затражено је и да се укине могућност озакоњења (легализације) бесправно изграђених објеката и да надлежни органи детаљно преиспитају досадашњи рад Секретаријата за послове озакоњења објеката.

МОГУЋЕ РУШЕЊЕ САЈМА ЗБОГ ШИРЕЊА ГРАДА?

Друштво за улепшавање Врачара

Нова.рс

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x