ГОНДОЛА НА КАЛЕМЕГДАНУ ШТЕТНА ПО БЕОГРАД?

ГОНДОЛА НА КАЛЕМЕГДАНУ ШТЕТНА ПО БЕОГРАД

Владино тело затражило да се одустане од изградње жичаре и на 23 странице указало на све оне чињенице које су потезали бројни стручњаци и организације у борби против градње

Савет за борбу против корупције затражио је да се одустане од изградње гондоле Калемегдан-Ушће јер је пројекат „противан јавном интересу и као такав штетан за град Београд са више аспеката”.

У извештају који је осим Влади Србије савет доставио и Републичком јавном тужилаштву, ово владино тело је на 23 стране указало на све оне чињенице које су претходних година потезали бројни стручњаци и организације у борби против градње жичаре коју, истина, јесу успели привремено да зауставе, али не и да градњу спрече.

„Реализација пројекта могла би трајно да наруши основне вредности Београдске тврђаве“

ГОНДОЛА У БУЏЕТУ

Да је тај пројекат и даље у игри потврђено је септембарским ребалансом буџета града, у којем је у одељку капитални издаци/пројекти наведено да је за гондолу ове и следеће године опредељено по 200.000 динара, а за 2024. вишеструко више – 420.000.000 динара.

Питање је хоће ли извештај савета бити црвена лампица за републичке и градске институције, јер је тај документ достављен влади 30. септембра, а нико од њих до данас није реаговао.

„Политика” пише да је пре два дана упутила питања и градоначелнику Београда али одговор није стигао. Александар Шапић почетком прошлог месеца мање-више је поновио исто што је рекао у интервјуу за тај лист лист у јулу, а то је да ће град реализовати пројекат изградње гондоле уколико се утврди да „он не угрожава културно-историјску баштину Калемегдана”.

У извештају савета на претек је аргумената који показују да би реализација пројекта могла трајно нарушити основне вредности Београдске тврђаве, што би угрозило и спречило номинациони процес на Унескову листу светске баштине у оквиру „Граница Римског царства”, тако да градоначелник има довољно података да се наново изјасни о овом пројекту, а можда га и стопира, што му не би било страно за првих 100 дана мандата.

Пројекат изградње кабинске жичаре – гондола, на траси Kалемегдан-Ушће, представља еклатантан пример у којем нису поштовани закони, процедуре, плански документи, као ни аргументи, ни стручна мишљења бројних стручњака која су говорила у прилог чињеници највишег нивоа заштите Београдске тврђаве, што оправдано доводи до сумње о постојању елемената системски организованих коруптивних радњи у којима су учествовали поједини државни органи, органи локалне самоуправе и јавна предузећа, која су својим одлукама, радњама и поступањем угрозили јавни интерес – између осталог је наведено у извештају Савета за борбу против корупције.

Један од ранијих предлога како би могла да изгледа станица на Београдској тврђави

За разлику од градских и републичких званичника који ћуте и после извештаја савета, престоничка опозиција је речита.

ОПОЗИЦИЈА О ГОНДОЛИ

Градски одбор Странке слободе и правде констатује да је савет потврдио чињенице које ССП годинама понавља – да су прекршена бројна правила и неколико закона.

Мила Поповић, председница Градског одбора ССП-а, најавила је да ће ова странка и одборничка група „Уједињени” поднети предлог одлуке за стављање ван снаге Плана детаљне регулације за гондолу, као и предлог за формирање привременог скупштинског радног тела како би се утврдиле све чињенице и покренули поступци против одговорних.

– Али ништа од тога не може да врати већ направљену штету. Неки нови клинци због непотребног пројекта који уништава културно-историјско наслеђе, неће имати прилику да, попут нас, своје успомене стварају око чувеног стабла на Калемегдану које нам чува леђа на бројним фотографијама у породичним албумима. Ту нашу успомену су исекли и не могу више да је врате, али је неопходно да одреде начин на који ће у буџет града и Србије вратити укупно 626.000.000 динара наших пара за жичару која се никада неће изградити, а које су дали као аванс извођачу – нагласила је Поповићева и упитала како ће бити враћено 155 посечених стабала.

У вези са гондолом, ове седмице говорили су и представници одборничке групе „Морамо”. Јелена Васиљевић, њихова градска одборница, нагласила је да граду приоритет не може да буде штетан пројекат као што је гондола, док се у београдским насељима излива канализација.

– Овакви проблеми нису више инциденти у граду, већ су последица занемаривања инфраструктурних проблема, погрешних приоритета и вођења града искључиво интересима инвеститора – нагласила је Васиљевићева.

ШТА ЈЕ СПОРНО

  • На Kалемегдану су исекли здрава стабла позивајући се на капитални пројекат од интереса за државу
  • ПДР није у складу са Планом генералне регулације који изричито забрањује изградњу жичаних сајли за превоз на подручју тврђаве.
  • Услед неусклађености планских докумената није испоштован Закон о планирању и изградњи.
  • Министарство грађевинарства је поступило супротно закону јер је донело грађевинску дозволу која се односи на катастарску парцелу на којој је непокретно културно добро од изузетног значаја, без студије о процени утицаја на животну средину.
  • Извођење радова је одобрено без сагласности Републичког завода за заштиту споменика културе, иако је могло нарушити својства тврђаве као непокретног културног добра.
  • Осим кршења закона, неусклађености и незаконитости планских докумената, нису испоштоване бројне међународне конвенције које је Србија ратификовала, као што су: Kонвенција о заштити светске културне и природне баштине, Европска конвенција о заштити археолошког наслеђа, Европска конвенција о пределу…

Политика

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ПЛАН ЗА ВОЈВОЂАНСКУ – РУШЕЊЕ КУЋА И НОВЕ ЗГРАДЕ НА СЕДАМ ХЕКТАРА

НА ДЕДИЊУ НИЧУ ДВЕ ЛУКСУЗНЕ ЗГРАДЕ УМЕСТО ГЕНЕРАЛСКЕ ВИЛЕ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Митрофан Фуштић Морија из Каравиља
Митрофан Фуштић Морија из Каравиља
1 година пре

Подржавамо у целини планирање и изградњу гондоле… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x