ЧИШЋЕЊЕ ВОДОТОРЊА УВОД У РЕКОНСТРУКЦИЈУ ЛОЖИОНИЦЕ

ЧИШЋЕЊЕ ВОДОТОРЊА УВОД У РЕКОНСТРУКЦИЈУ ЛОЖИОНИЦЕ

Водоторањ у наглашеној боји (АКВС архитектура), као једна од симбола будућег комплекса и тренутно стање

Водоторањ, чији се обриси скоро никада нису потпуно видели на хоризонту поред Газеле, ових дана је ,,ослобођен“ од разних носача реклама које су га прекривале последњих деценија.

Стогодишња грађевина служила је да снабдева парне локомотиве водом, које су се окретале и паркирале у оближњој окретници и Ложионици, једном од неколико објеката које су очувани у оквиру изградње комплекса ,,Београд на води“.

Прошле године, фрагменти некадашњег железничког комплекса, били су предмет конкурса на којем је победу однео студио АКВС архитектура, последњих година један од најнаграђиванијих домаћих тимова.

Да подсетимо, на једностепеном архитектонско-урбанистичком конкурсу, тражило се идејно решење за комплекс који је званично назван ,,Креативно-иновативни мултифукционални центар Ложионица“.

Водоторањ и мост Газела тренутно Фото: Београдске

Будући вишенаменски центар “Ложионица”, као објекат јавне намене, фокусиран је пре свега на садржаје из домена информационих технологија, креативних индустрија, иновација и економије засноване на знању.

Идеја је да „Ложионица“ буде место стварања и сусрета талената и да аутентичношћу и креативном енергијом постане средиште нових тенденција у свим видовима стваралаштва и економије засноване на знању, као и да постане обележје Београда – дестинација која подједнако привлачи Београђане и туристе, стране и локалне, навели су у организацији конкурса.

СПОЈ НОВОГ И СТАРОГ

Својеврсни живи документ индустријске археологије Београда, како аутори победничког решења називају комплекс, послужиће, наводе, оздрављењу целине и њном стратешком позиционирању као симбола савременог прогреса у домену креативних индустрија.

ЛОЖИОНИЦА И ВОДОТОРАЊ У БЕОГРАДУ НА ВОДИ
Жижа комплекса и анекс Фото: АКВС архитектура

Сваки од објеката у тој целини, међутим, биће засебно део шире мапе пешачких токова, па ће водоторањ, осим пешачке пасареле којом ће бити повезан са средиштем комплекса, односно, жижом, бити додатно наглашен и бојом.

Водоторањ је у потпуности реконструисан, али завршном обрадом обојен у теракота црвену нијансу, и служи као репер у простору и знак који усмерава поглед и кретање ка Ложионици из правца Газеле. Анекс чине савремени материјали, у духу прогреса креативне индустрије који представља.

ЛОЖИОНИЦА И ВОДОТОРАЊ У БЕОГРАДУ НА ВОДИ
ЛОЖИОНИЦА И ВОДОТОРАЊ У БЕОГРАДУ НА ВОДИ

Водоторањ је објекат под претходном заштитом Завода за споменике културе. Радови на реконтрукцији, према последњим најавама, почеће следеће године.

Зграда “Ложионице” настала је пре готово једног века (1926. године) када је заједно са зградом Главне Железничке станице, била велико технолошко достигнуће. Тада је „Ложионица“ обезбеђивала гориво које је покретало моторе Друге индустријске револуције – железнице, гвожђе и челик, машине у производњи, пара и електрична енергија.

Обновљена, “Ложионица” ће бити пренамењена за подстицање мотора 4. индустријске револуције – креативност, иновације и знање. “Ложионица” ће цео век након свог настанка постати градски епицентар изврсности и динамично место сусрета талената, иноватора и креативаца какав Београд, Србија, па и регион до сада нису имали, наводе у Влади Србије.

Београдске, ak-vs.com, www.srbija.gov.rs

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ЋЕ БИТИ ПРОШИРЕНА

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x