ГАРАЖА КОД СКУПШТИНЕ ДОБИЛА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО

ГАРАЖА КОД СКУПШТИНЕ

Гаража код скупштине добила је зелено светло и од Секретаријата за заштиту животне средине, па је сада корак ближе изградњи.

Донето је решење да за предметни пројекта није потребна студија о процени утицаја на животну средину.

Захтев за одлучивање о потреби да се изради студија поднела је компанија CSI Parking Investment d.o.o. Нови Београд, у своје име као финасијера, и у име и по овлашћењу Града Београда, Драгослава Јовановића 2.

За потребе Секретаријата за саобраћај Градске управе града Београда, као инвеститора, спровео је поступак одлучивања о потреби процене утицаја на животну средину пројекта изградње подземне јавне гараже ЈГ-1003-Влајковићева, на делу катастарске парцеле 3010 КО Стари град, на углу улица Влајковићеве и Косовске, у Београду.

У спроведеном поступку донето је решење да за предметни пројекат није потребна израда студије о процени утицаја на животну средину.

Донето решење заснива се на анализи захтева носиоца пројекта и података о локацији, карактеристикама и могућим утицајима пројекта на животну средину, при чему су узети у обзир прописани критеријуми за пројекте наведене у Листи II Уредбе о утврђивању Листе пројеката за које је обавезна процена утицаја и Листе пројеката за које се може захтевати процена утицаја на животну средину („Службени гласник РС“, број 114/08).

ГАРАЖА КОД СКУПШТИНЕ СА ЗЕЛЕНИМ КРОВОМ

Будућа гаража налазиће се у оквиру комплекса Народне скупштине Србије. Планирана је изградња четири подземна нивоа, капацитета 284 паркинг-места, површине 10.000 метара квадратних.

Према документацији, у склопу гараже предвиђена су места за паркирање 40 бицикала и мотоцикала, пуњачи за електрична возила, службене, помоћне и техничке просторије.

Улаз ће бити у Влајковићевој и излаз у Косовској улици, а за улаз и за излаз биће доступне по две саобраћајне траке.

Планирана је редукција паркинг-места у Косовској улици.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: БЛОК 64 – НОВИ СТАМБЕНИ КОМПЛЕКС У ПЛАНУ


Цео плато, односно кров гараже биће поново озелењен, као што је то урађено са гаражом „Пионирски парк“.

Градски урбаниста Марко Стојчић је најавио раније да би градња гараже код Народне скупштине могла да почне на јесен.

– Та гаража је занимљива и по томе што ће се изнад ње наћи потпуно нови парк и парковска површина. Садашњи парк који се налази поред Народне скупштине потпуно је неуређен и он захтева потпуну реконструкцију што ће додатно бити убрзано управо изградњом ове гараже – наводи Стојчић.

КИНЕЗИ ЋЕ ВОДИТИ ГАРАЖЕ У ЦЕНТРУ ГРАДА

Средином 2019. године Град Београд потписао је са компанијом China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd уговор о концесији за пројектовање, финансирање, изградњу, управљање, одржавање и пренос четири подземне гараже на територији Београда.

Гаража у Фрушкогорској улици код Бранковог моста Фото: Беоинфо

Осим ових на углу Косовске и Влајковићеве улице и у Фрушкогорској улици код Косанчићевог венца, у плану су још две, на Студентском тргу и Тргу републике.

Како је тада најављено, гаража на Тргу републике ће се налазити испод новог објекта културе, а садашњег Стакленца.

Градња подземне гараже на Студентском тргу, како је раније речено, чека одлуку археолога.

– Ако ископавања не открију историјске слојеве и зидане артефакте, на простору Студентског трга започеће изградња подземне гараже са око 700 паркинг места у три подземна нивоа – раније је најавио Стојчић.

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x