ДУГА НА ВИЛИНИМ ВОДАМА – НИЧЕ 2300 СТАНОВА КОМПАНИЈЕ УДИ

ДУГА НА ВИЛИНИМ ВОДАМА - НИЧЕ 2300 СТАНОВА КОМПАНИЈЕ УДИ

Решење за којим се трагало дуже од годину дана Фото: Ијан Богл/Forb.cz

Управо је завршен конкурс чешке компаније УДИ за изградњу стамбено-пословног комплекса између Луке Београд и будућег Линијског парка, на месту фабрике боје и лакова ,,Дуга“.

Међународна група УДИ (Urban Developers and investors) пристуна је у Београду кроз изградњу стамбено-пословног комплекса ,,Ластавице“ прекопута Белвила у Јурија Гагарина.

Ово ће им, како преноси чешки Форбс, бити највећи пројекат до сада.

У њега ће бити уложено више од 9,5 милијарди круна (близу 400 милиона евра). На земљишту некадашње фабрике боја биће изграђено 2.320 станова и око 40.000 квадратних метара канцеларија.

„Дуга је одличан пример сарадње града и приватног инвеститора. Учествовали смо у разради пројекта за Линијски парк јер се парцела граничи са нашом у делу где је предвиђен канцеларијски простор“, објашњава директорка стратегије УДИ Групе Марцела Фиалкова.

Она каже да ће пројекат бити мултифункционалан, са претежно стамбеним простором, јер је за стамбеним простором највећа потражња у главном граду Србије.

ФАБРИКА ДУГА НА МЕЂУНАРОДНОМ КОНКУРСУ

Уди група је управо завршила међународни архитектонски конкурс, на коме су учествовали атељеи из целог света, на коме су тражили форму читавог округа. Победник је пројекат водећег британског архитекте Ијана Богла, који је почео у архитектонском студију Нормана Фостера.

„Предлог нас је пре свега уверио у одлично урбанистичко решење, које ставља велики акценат на поглед на парк и Дунав са свих зграда, као и веома високим еколошким стандардима“, додала је Фиалкова.

„Дуга је фантастична локација која ће постати једна од жаришних тачака целог Београда када пројекат буде завршен“, каже архитекта Ијан Богл.

Директно у Србији са Боглеом сарађује не само српски тим УДИ Групе, већ и локални студио ЗАП, који помаже имплементацију визије тима Иана Богла у локалне стандарде и реалност.

Тренутно, српски тим УДИ Групе заједно са архитектама ради на изради пројектне документације за одлуку о просторном уређењу дела зграде који се директно повезује са градским парком. „Желели бисмо да почнемо да градимо негде следеће године“, додала је Фиалкова.

Стамбене зграде треба да користе, на пример, геотермалну енергију за добијање топлоте. Разматра се и употреба подног грејања, као бројних других решења, преноси Форбс, који подсећа да се у близини, у дорћолској марини спрема још један велики пројекат чешких улагача, компаније Себре Петра Немека и Јана Фидлера.

Велики пројекат Марине Дорћол са 900 станова на једном од најпрестижнијих парцела у Београду требало би да почне да се гради на пролеће.

Forbs.cz, Beogradske.rs

ЧИТАЈТЕ И: ЛАСТАВИЦЕ НОВИ БЕОГРАД (ВИДЕО) КОМПЛЕКС ОД 69.000 М2

ДА ЛИ ЋЕ АЛТА КУЛА ОТЕЖАТИ ПАРКИРАЊЕ?

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x