ЦЕНТРАЛНА КУЛА СТАРОГ САЈМИШТА СЕ ПРВО РУШИ

ЦЕНТРАЛНА КУЛА СТАРОГ САЈМИШТА СЕ ПРВО РУШИ

Реконструкција Централне куле која се налази у оквиру Меморијалног центра Старо сајмиште у Београду требало би да буде завршена 2023. године, после чега следи реконструкција Италијанског павиљона који се такође налази у том комплексу, изјавила је В.Д. директорка тог Меморијалног центра Кринка Видаковић Петров.

„Много је лакше изградити нешто из темеља, него реконструисати зграду која је пропадала 70 година“, казала је Кринка Видаковић Петров новинарима на представљању пројекта реконструкције у Београду.

Она је рекла да ће бити реконструисане све зграде некадашњег Сајма, који је на том простору изграђен 1930-их година и нацистичког логора у Другом светском рату које су преживеле два бомбардовања 1941. и 1944. године, а да је Централна кула, која је била централни објекат Сајма, само прва у низу.

„У време када је овде био логор, та кула је била слика ужаса који се овде дешавао“, казала је Видаковић Перов и нагласила да ће она сада бити централна фигура сећања на тај период.

Додала је да ће Централна кула бити централни изложбени простор у оквиру Меморијалног центра који ће обухватити све историјске намене Старог сајмишта – од сајма, преко логора до уметничких атељеа, а Италијански и Спасићев павиљон бити претворени у музеје.

Говорећи о бројним породицама које су што легално, што беспрвно живеле у кули и на простору Меморијалног центра, она је нагласила да ће имовинско питање бити правно решено и да Закон о Меморијалном центру Старо сајмиште из 2020. године омогућава експропријацију као правно решење, али да се још увек не зна да ли ће то право бити искоришћено.

ПРОБЛЕМИ ЗБОГ БЕСПРАВНО УСЕЉЕНИХ СТАНАРА

В.д. директорка Меморијалног центра објаснила је да после куле следи пројекат за Италијански павиљон, али да радови на том објекту неће моћи да почну док се не иселе породице које још живе ту, наглашавајући да град има проблема да им обезбеди смештај, јер они ту живе бесправно.

Директорка Завода за заштиту споменика културе Београда Оливера Вучковић истакла је да је тај завод Старо сајмиште 1987. године прогласио спомеником културе, али да радови почињу тек сада, након „вишедеценијске небриге људи“.

Објаснила је да пројекат реконструкције подразумева враћање оригиналног волуменакта, уклањање додатих објеката, санацију торња, адаптацију објекта за нове намене,…

Вучковић је нагласила и да ће торањ Централне куле морати да буде у потпуности уклоњен због арматуре и бетона који су у „изузетно лошем стању“, али да је пројектом планирано да буде изградјен нови који ће бити исти као оригинални, као и да ће бити уграђен панорамски лифт.

Помоћница министра културе Данијела Ванушић казала је да је идеја за обележавање меморијалног центра постојала од 80-их година прошлог века, али да је нацрт закона израдила Радна група министарсвта 2019. године, од када су практично интензивирани радови.

Објаснила је да су се сусрели са потпуно занемареном ситуацијом када су почели да долазе на сајмиште, али да је законом о меморијалном центру имовина пренета на државу и да завршетак радова на Централној кули очекује следеће године.

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

НОВЕ ЗГРАДЕ У НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКОМ ПАРКУ

БАЈЛОНИ ПИЈАЦА ТРГ СА САДРЖАЈИМА ПОД ЗЕМЉОМ

Данас.рс

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x