НОВЕ ЗГРАДЕ У НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКОМ ПАРКУ

НОВЕ ЗГРАДЕ У НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКОМ ПАРКУ

Комплекс за подршку стартап и технолошким компанијама биће проширен за око 20.000 квадрата

Центар за сазревање иновација само је један од садржаја чија ће адреса постати Научно-технолошки парк (НТП) на Звездари.

Али, његов дом неће бити у једној од пет постојећих зграда у Звездарској шуми него у неком од три објекта који тек треба да се зидају у комплексу НТП-а како би он добио додатан простор за развој стартап и технолошких компанија.

Када НТП буде проширен за три нова објекта, који физички неће бити повезани с пет постојећих (из прве фазе изградње комплекса) нити ће визуелно личити на њих, научни парк ће се простирати на укупно 36.500 квадратних метара, што је за око 20.000 квадрата више него сада.

То је површина нових објеката предвиђених урбанистичким пројектом који ће до 4. августа бити на јавној презентацији у згради Градске управе у Улици 27. марта 43–45 у сали два у сутерену – непримереном простору где се одржавају увиди у сва планска документа која су основ за развој Београда, без обзира на то да ли је реч о изградњи канализације или објектима за неке толико хваљеног и просперитетног пројекта „Београд на води”.

Будући троспратни објекти у низу, с подземном гаражом, једноставне архитектуре и међусобно повезани топлим (мостовским везама) на нивоу треће етаже, градиће се фазно и предвиђени су да буду пословни простор за иновационе компаније, са пратећим садржајима попут научног клуба, изложбеног простора за презентације, експерименталне лабораторије и учионица за наставу.

Први објекат имаће око 7.000 квадрата с подземном гаражом од 46 паркинг-места, а у наредној фази градиће се још две зграде укупне површине од 13.000 квадрата с подземном гаражом од 157 паркинг-места.

У приземљу нових објеката налазиће се рецепција, простор с канцеларијама са више запослених, лабораторије, тренинг сале… на првом, другом и трећем спрату доминираће канцеларијски простор са салама за састанке, видео-конференције, планиран је и изложбени простор, чајне кухиње, кантина и кафе-бар за иновационе компаније.

Предвиђен је технички излаз на равни зелени кров.

Фасада будућих објеката пројектована је као двострука.

Унутрашња је класична алуминијумска зид завеса, застакљена двоструким каљеним ламинираним стаклом. Спољашња опна била би изграђена у челичној конструкцији са алуминијумским вертикалним ламелама – брисолејима који могу да се ротирају и склапају и тако обезбеде заштиту од прејаке осунчаности, али и оптимално природно осветљење, наведено је у тексту УП-а за изградњу објеката у оквиру комплекса Научно технолошки парк „Београд”.

Његова изградња започета је у близини Института „Михајло Пупин” 1989, па прекинута и коначно окончана пре десет година.

У НТП-у данас је запослено око 1.200 високообразованих људи који развијају више од 130 различитих производа и извозе их у више од 40 земаља света.

Урбанистички пројекат који предвиђа проширење парка израдила је компанија „Енергопројект – урбанизам и архитектура” из Београда, на захтев инвеститора – Канцеларије за управљање јавним улагањима Републике Србије.

Беоинфо, Политика

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ТЕРАЗИЈСКА ТЕРАСА У РЕКОНСТРУКЦИЈИ ОД СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

ЈОШ ОСАМ НЕБОДЕРА У ПЛАНУ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x