ТЕРАЗИЈСКА ТЕРАСА У РЕКОНСТРУКЦИЈИ ОД СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

ТЕРАЗИЈСКА ТЕРАСА У РЕКОНСТРУКЦИЈИ ОД СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

Уређење Теразијске терасе, односно простора од хотела „Москва“ до Улице краљице Наталије, требало би коначно да почне у првој половини наредне године. Фото: arcvs.com

После деценија тапкања у месту и смењивања разних пројеката који су изазивали и сукобе градских архитеката, оаза у срцу престонице биће реконструисана по идејном решењу Бранислава Реџића из 2007. године.

Запуштен и девастиран парк, који центар града спаја са аутобуском станицом и Економским факултетом, али и реком, коначно би могао да дочека боље дане.

Бројне перипетије одуговлачиле су његов завршетак, а делује да реализација пројекта никад није била извеснија, оцењују Новости. Због своје неуређености и великог нагиба који од Балканске до Улице краљице Наталије износи чак 18 метара, грађани су углавном избегавали пролазак кроз овај простор.

ДОМИНАНТНУ УЛОГУ ИМАЋЕ ЗЕЛЕНИЛО

– У идејном решењу које смо урадили 2007. године помињана су три сегмента овог значајног пројекта, са фокусом на делу од хотела „Москва“ до Улице краљице Наталије – истиче за „Новости“ Бранислав Реџић, власник пројектантске куће ARCVS, која је потписник будућег изгледа овог простора. – Прва целина имаће 8.000 квадрата, а у почетку је било предвиђено да зеленило и трг заузимају по пола површине. Ипак, како се последњих година променила перцепција и начин размишљања о парковима у граду, тако ћемо више пажње посветити зеленилу, које ће имати доминантну улогу.

Поред прве и главне целине овог драгуља у срцу престонице, у наредном периду фокус ће бити на средишњи део од Улице краљице Наталије до Ломине, а посебно на трећи сегмент, од Ломине до Улице Гаврила Принципа.

– Такође, 2020. године додатно је разрађиван пројекат из 2007. године, када је јасно дефинисано још неколико битних ставки – напомиње Реџић.

РЕШЕЊЕ ДО СЕПТЕМБРА, РЕАЛИЗАЦИЈА СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

– Фокус ће такође бити на трећем делу овог великог пројекта, на потезу од Ломине до Улице Гаврила Принципа, али док се не дефинише саобраћајно решење тешко је говорити о изгледу тог простора. Коначно идејно решење биће „сковано“ до краја септембра, а до краја године очекује се завршетак пројекта за грађевинску дозволу. Сигуран сам да сада постоји воља, али и услови да се овај пројекат коначно приведе крају.

Парковски део терасе обухватиће и поплочани простор и део са стазама, који ће повезати Теразије и Улицу краљице Наталије. Такође, планирана је изградња фонтане и дечјих игралишта, који ће додатно употпунити и оплеменити простор.

– Очекујемо да почетак реконструкције овог простора, око ког су се водиле вишедеценијске полемике, буде у првој половини наредне године – каже за главни градски урбаниста Марко Стојчић. – Са архитектом Браниславом Реџићем у сталном смо контакту, како би се дефинисале све појединости овог простора. Он је у лошем стању и потребно му је уређење. Свакако ће највећи фокус бити на зеленим површинама, што је и оријентација града у последњој деценији.

За реконструкцију Теразијске терасе ниједно победничко решење, са десетинама организованих конкурса, никада није реализовано. Још је архитекта Никола Добровић 1929. године осмислио да се овај плато споји са Карађорђевом улицом и да у оквиру њега никну базени, фонтане и вртови.

ВИШЕ ОД ВЕКА ПОСТОЈАЊА

Терен који се некада називао Тераса на Теразијама данас носи назив Теразијска тераса. Назив је настао крајем 20. века, за градски блок између Призренске, Балканске, Пајсијеве, Краљице Наталије и Рељине улице. Сматра се да је први професионални помен Теразијске терасе као изгледног места, односно видиковца, потекао из 1897. године од архитекте Андре Стевановића.

arcvs.com, Новости

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ПАРКИРАЊЕ У ЦЕНТРАЛНИМ БЛОКОВИМА ЋЕ СЕ УРЕДИТИ. ИЗАШАО ПЛАН

ПОБЕДНИЧКО РЕШЕЊЕ ЗА ПРОШИРЕЊЕ ЕТФ-А

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x