ПОБЕДНИЧКО РЕШЕЊЕ ЗА ПРОШИРЕЊЕ ЕТФ-А

Рендер: 4MIND

Победничко решење за проширење ЕТФ-а и техничких факултета у Београду дело је ауторског тима 4MIND, који чине Иља Микитишин, Лазар Кузманов, Игор Микитишин и Немања Дачић.

Конкурс расписан у октобру прошле године имао је претквалификацију после које је у ужи круг ушло осам тимова.

Задатак конкурса било је урбанистичко решење за локацију површине око једног хектара слободног простора у блоку.

Тражило се и архитектонско решење за нову зграду бруто површине око 22.000 и око 7.000 м2 гаражног простора.

Зелени кров, транспарентне стаклене зид завесе, као и динамични брисолеји од кортена ненаметљиво се уклапају у архитектонско наслеђе постојећих факултета.

Јавна презентација Урбанистичког пројекта у градској управи је заказана од 20. до 27. децембра, а захтев је поднео 4MIND у име инвеститора – Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

УРБАНИСТИЧКО РЕШЕЊЕ НАГРАЂЕНОГ РАДА

Како се наводи у опису првонаграђеног пројекта, зона унутарблоковског простора између факултетских зграда годинама представља неискоришћен простор, а свакако вредан за формирање једног интеграцијског концепта који ће повезати студенте факултета, али уједно и важне градске комуникације са битним визурама, с обзиром на то да се локација налази на историјско-урбанистичкој трансверзали између Ташмајданског парка и Парка код Вуковог споменика, пише Градња.рс

“Она је императив предметне урбанистичке интервенције и осовински представља и визуелну комуникацијску везу ове две изузетно значајне парковске површине”, наводе у бироу 4МИНД

ОМАЖ НИКОЛИ ТЕСЛИ

Простор између зграда различитих техничких факултета, Универзитетске библиотеке и Архива послужио је као генератор комуникација, функција и идеја, па су аутори креирали ,,магнетно поље“ у простору, као својеврсни омаж Николи Тесли.

Идеја предложеног урбанистичког магнетног поља је периодично мењање правца и смера корисника, али да се кретање поклапа са осама комуникација. Пошто се интензитет кретања мења у времену, аутори наводе да га можемо назвати наизменично и пулсационо решење, преноси Градња.рс

“Жеља је била да остваримо такве просторе који су недостајали студентима, места где ће се окупљати, дружити и са ког ће имати лак приступ садржајима за праћење наставе свих факултета који и чине контактну границу предложеног урбанистичког решења”, кажу за Градња.рс из 4МИНД.

КОНЦЕПТ


Тема којом су се аутори победничког решења бавили била је организација кампуса који никад није у класичном смислу постојао у међусобном односу између ових факултета, иако је, наглашавају, ово једино место у граду где су факултети чак и физички упућени једни на друге.

Идеја је, како додају, била остварити јавни простор који би користили и студенти и грађани, преноси Градња.рс

.“Наша идеја је била да оформимо превасходно и примарно место за студенте, а које ће користити и грађани. Та поливалентност је нешто што је недостајало просторном међусобном односу факултета”, истичу у 4МИНД.

Предложеним рампама и тереном у нагибу, пешачке комуникације представљају саставни део и архитектонског решења.

Нови унутарблоковски простор, који је додељен пешацима, идентификује се у архитектонском решењу, те се на тај начин изједначава урбанистички и архитектонски изражај.

Као допринос зеленој изградњи предвиђени су денивелисани платои делом и у нагибу, који ће бити покривени ниским и високим растињем. Атријуми ће омогућавати продор светлости ка подземним нивоима тако да би са деловима објекта који су на вишим етажама градили једну архитектонску целину.

У два вертикална дела зграде, односно две куле, смештени су кабинети професора, доцената и асистената. Њихов положај је функционално одређен као засебан и одвојен од остатка факултета.

Гаража

Подземна гаража ће преузети велики број возила која су се досад паркирала у дворишту између факултета.

Два улаза ће бити из Карнегијеве и из улице краљице Марије.

“То су била и два најлогичнија приступа гаражи с обзиром на постојећу денивелацију терена који је у паду према Машинском факултету”, напомињу аутори.

На тим местима се налазе по две двосмерне рампе према гаражи која је на подземном нивоу -3, и спада у велику гаражу.

Градња.рс

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ПУПИНОВА ПАЛАТА ГРАДИЋЕ СЕ НА НОВОМ БЕОГРАДУ

НОВА ГАРАЖА СА ХЕЛИДРОМОМ У КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Младен
Младен
1 година пре

Одлично решење!

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x