ПОЧИЊЕ ИЗГРАДЊА СТАНИЧНЕ ЗГРАДЕ НА ПРОКОПУ

ПОЧИЊЕ-ИЗГРАДЊА-СТАНИЧНЕ-ЗГРАДЕ-НА-ПРОКОПУ.jpg

Компанија „Рејлвеј сити Београд”, партнер државе у комплетирању железничке станице „Београд центар” (Прокоп) у изградњу станичне зграде, паркинга и комерцијалних садржаја, планира да уложи око 70.000.000 евра, кажу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Пошто је управо издата грађевинка дозвола, радови ће највероватније почети 8. августа, како је то за медије најавио и председник Србије Александар Вучић.

Грађевинску дозволу за изградњу станичне зграде, паркинга и наткривених излаза са перона у комплексу железничке станице „Београд центар” издало је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Тај документ гласи на инвеститора Република Србија – „Инфраструктура железнице Србије” а.д. и финансијера компанију  „Рејлвеј сити” која је партнер државе у изградњи станичне зграде и комерцијалних садржаја у Прокопу.

У грађевинској дозволи, између осталог, пише да је укупна површина станичне зграде 5.650 квадратних метара, a наткривених излаза са перона један и шест 592,6 квадрата.

Из ресорног министарства наводе и да је у претходном периоду потписан Уговор о финансирању изградње станичне зграде између „Инфраструктура железнице Србије” и партнера државе у овом послу, тако да се почетак изградње очекује током трећег квартала 2022, преноси Политика.

Наша екипа на терену затекла раднике који монтирају скеле.

Припрема скела за монтажу и раднички контејнери на плочи станице ,,Београд-центар“.

– Изградња станичне зграде на Прокопу реализује се у оквиру јавно-приватног партнерства Републике Србије са одабраним стратешким партнером.

Заједничка изградња подразумева да Република Србија уложи плочу изнад колосека у Прокопу и једну грађевинску парцелу, а заузврат ће партнер изградити станичну зграду која ће бити у власништву Републике Србије, а на преосталим деловима плоче и на посебној парцели ће изградити комерцијалне садржаје који ће бити у власништву партнера – подсећају из овог министарства.

Да се коначно назире почетак краја довршетка престоничког железничког „Скадра на Бојани”, недавно су за „Политику” потврдили и у граду наводећи да се почетак изградње станичне зграде очекује за око три месеца. С друге стране, пре десетак дана у компанији „Рејлвеј сити Београд” истакли су да су они тренутно у финалној фази добијања грађевинске дозволе. На то посредно упућују и последње слике са плоче на Прокопу где су недавно стигли први грађевински контејнери. Пре него што се постави камен темељац за станичну зграду мора да се комплетира плоча на Прокопу, што се очекује у току наредног месеца. После тога следи уређење првог и другог колосека на овој станици, али тај посао није директно у вези са градњом саме станичне зграде.

Чак и да се уређење недостајућих колосека и градња зграде убрзо захуктају, једна од главних недоумица у причи о комплетирању садржаја на Прокопу и око њега је када ће почети и изградња приступних веза од ауто-пута ка станици „Београд центар”.

ПРИТУПНИ ПУТЕВИ – ЕКПРОПРИЈАЦИЈА, ПА ИЗГРАДЊА

Пре више од годину дана из владе је најављено да је градња приступних веза ка овој станици сврстана у пројекте од националног значаја, али иако се после тога очекивало да ће тај пројекат да буде убрзан, већ дуго нема новости на ту тему.

На питање шта се тренутно дешава са тим пројектом и да ли је обезбеђен новац за градњу ових приступних веза у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наводе да је у току експропријација на простору Малешког брда, како би се створили услови за изградњу приступне саобраћајнице из правца ауто-пута.

– Закључком Владе Србије од 29. децембра 2020. утврђено је да је пројекат изградње приступних саобраћајница комплексу железничке станице „Београд центар” пројекат од посебног значаја за Републику Србију. Истим закључком утврђен је и јавни интерес за експропријацију непокретности ради реализације предметног пројекта, а за крајњег корисника експропријације утврђен је Град Београд. Експропријација је први корак који је неопходно до краја завршити да би све друге активности на реализацији овог пројекта могле да буду настављене – кажу у министарству. Како додају, „у наредном периоду предстоји да се уговори израда пројекта за изградњу приступних веза, а тек након израде пројектно-техничке документације и обезбеђивања свих потребних дозвола и почетак реализације ове инвестиције”.

– Процена је да је за реализацију читаве инвестиције изградње приступних саобраћајница ка железничкој станици „Београд центар” потребно око 10.000.000 евра, мада ће коначна вредност моћи да буде утврђена након израде пројектне документације. Та средства за сада нису обезбеђена, али с обзиром на национални значај овог пројекта не сумњамо да ће она благовремено бити издвојена – указују у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Политика

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

БИГ РЕЗИДЕНСИС НОВЕ ЗГРАДЕ ОД 180.000 КВАДРАТА

КИНЕСКИ ТРЖНИ ЦЕНТАР У ЈУРИЈА ГАГАРИНА

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x