ПОЧЕЛА ОБНОВА ЦЕНТРАЛНЕ КУЛЕ СТАРОГ САЈМИШТА

ПОЧЕЛА ОБНОВА ЦЕНТРАЛНЕ КУЛЕ СТАРОГ САЈМИШТА

Почетак радова на Централној кули у оквиру споменика културе Старо сајмиште

Тачно 78 година од укидања логора Старо сајмиште Председник Републике Србије у присуству високих представника државе Србије и дипломатског кора, отворио је почетак радова на Централној кули Старог сајмишта.

Пројекат је урадио Завод за заштиту споменика културе града Београда у сарадњи и уз помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије и институција Града Београда.

Завод за заштиту споменика културе се дуги низ година бави проучавањем, анализом, вредновањем и заштитом објеката и простора „Старог сајмишта – логора гестапоа“, које је утврђено за споменик културе 1987. године. Такође, активно је учествовао у раду Комисије за утврђивање концепциjе програма Мемориjалног комплекса „Старо саjмиште“, као техничка и стручна подршка у поступку доношења Закона о оснивању Меморијалног центра „Старо сајмиште“, саопштено из те институције.

У досадашњем периоду, од 1992. године израдио је самостално и у сарадњи са разним институцијама низ пројеката, истраживања и стручних елабората са циљем прикупљања свих података о објекту Централне куле комплекса Старог сајмишта у Београду. Израда Програма и пројектног задатка реконструкције и ревитализације Централне куле 2012. године претходила је детаљном снимању објекта и изради Пројекта постојећег стања Централне куле већ следеће године.

ЦЕНТРАЛНА КУЛА ПРЕТРПЕЛА ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ ОД ИЗГРАДЊЕ

Током свог постојања Кула је претрпела промене које су последица њене различите намене у појединим историјским периодима.

Објекту је промењен аутентични изглед услед бројних интервенција како на фасади и делимично у волумену, тако и у самом ентеријеру, саопштио је Завод.

Аутентично су постојала четири сегмента кружне форме објекта која су била улазна степеништа, а преостала четири сегмента су чинили простори који су коришћени приступом са спољне стране.

Двоја од четири степеништа су уклоњена, а преостала два су делимично уклоњена (једна половина је сачувана, а друга је уклоњена). У деловима објекта у којима су уклоњена степеништа у послератном периоду формиране су импровизоване шупе и оставе, од којих две и данас постоје имајући у виду да су зидане чврстим грађевинским материјалом.

Четири сегмента спољног прстена, која су се користила са приступом са спољне стране, такође су у периоду непосредно после Другог светског рата трансформисана, тако што су улазна врата и излози преправљени у прозоре, а приступ је формиран из унутрашњег средишњег кружног дела објекта.

ПОЧЕЛА ОБНОВА ЦЕНТРАЛНЕ КУЛЕ СТАРОГ САЈМИШТА КОЈА ПОДРАЗУМЕВА ВРАЋАЊЕ ОРИГИНАЛНОГ ИЗГЛЕДА

Циљ израде пројекта била је реконструкција, санација и адаптација објекта са враћањем његовог аутентичног габарита и изгледа, враћање уклоњених делова, трансформација фасадних отвора у изворне позиције и величине, санација свих оштећења и девастација и адаптација за нову намену, наводе у Заводу за заштиту споменика културе.

Током рада на изради ових елабората и пројеката стручни сарадници Завода сусрели су се са бројним административним и техничким проблемима попут неправилне катастарске укњижбе, погрешно уписаног габарита и спратности објекта.

У циљу реконструкције аутентичног габарита и волумена, Завод за заштиту споменика културе града Београда је заједно са Градским заводом за вештачење који је израдио стручно мишљење, доказао како је аутентично изгледао објекат, какве је архитектонске форме, облика и волумена био и у том смислу је извршио ажурирање података, корекцију и исправку копије плана катастарске парцеле на којој се налази објекат Централне куле, као и корекцију уписане спратности објекта, неопходне за даљи рад на изради пројектне документације.

ДВЕ ГОДИНЕ ПРИПРЕМЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

Уз финансирање и сарадњу са Министарством културе и информисања Владе Републике Србије 2020. године стручни сарадници Завода започели су израду обимне и комплексне документације Идејног решења, Идејног пројекта и Пројекта за извођење радова на реконструкцији, адаптацији и санацији Централне куле комплекса Старог сајмишта у Београду.

Због изузетно лошег и деградирајућег стања објекта, његове девастиране унутрашњости са огромном количином отпада и смећа, статички угроженом конструкцијом изазваном дугим негативним атмосферским утицајима и небригом и неадекватним коришћењем објекта, Завод је претходних година више пута у сарадњи са градским комуналним предузећима организовао комплетно чишћење објекта од нагомиланог отпада и дезинфекцију унутрашњости како би се објекат могао технички снимити и заштитити од даљег бесправног коришћења.

Израђен Пројекат реконструкције, адаптације и санације објекта Централне куле у комплексу Старог сајмишта у Београду добио је потребне дозволе и сагласности у првој половини 2022. године, чиме су се стекли услови за почетак реализације радова на обнови и заштити овог изузетног објекта, првог у низу сачуваних аутентичних објеката првог београдског сајамског комплекса, који ће бити обновљени у оквиру Меморијалног центра „Старо сајмиште“ у Београду.

СЛЕДЕЋИ ПРОЈЕКАТ ОБНОВЕ ИТАЛИЈАНСКОГ ПАВИЉОНА

Из Завода су саопштили да настављају посао кроз вршење конзерваторског надзора и праћење спровођење мера заштите на Централној кули, али и даљем раду на изради пројектне документације за обнову Италијанског павиљона којом је предвиђено враћање аутентичног изгледа још једном објекту који представља интегрални део споменика културе „Старо сајмиште – Логор Гестапоа“.

Пројектну документацију је испред Завода урадио тим стручних сарадника: Александра Шевић, архитекта конзерватор, др Саша Михајлов, историчарка уметности конзерватор, Оливера Милић и Сузана Лазовић архитектонске техничарке, које су се свеобухватним проучавањем и радом бавиле више од десет година, уз свесрдну подршку директорке Оливере Вучковић, саопштено из Завода.

ВУЧИЋ: ОБНОВОМ КУЛЕ РЕКОНТРУИШЕМО И СОПСТВЕНО КОЛЕКТИВНО СЕЋАЊЕ

Председник је подсетио да је „Старо сајмиште” за споменик културе утврђено 9. јула 1987. године, а његова видна запуштеност последица је наше небриге. 

– Зграда је слика и прилика наше срамоте и нашег неодговорног, непоштеног и нефер односа. Било је много обећања да ће овај локалитет бити приведен својој меморијалној и образовној намени иза којих нису следила ама баш никаква дела. Али, после много година тешког и напорног рада, успели смо да део по део ствари решавамо, јер ово није питање новца, већ пажње и енергије. Велика је част бити председник Србије, која је почела да се сећа и да памти и која ће, напокон, након осам деценија занемаривања уредити Меморијални центар „Старо сајмиште”. Враћајући дуг према прецима, опомињемо своје потомке на оно што никада не смеју дозволити да им се догоди – казао је Вучић. 

Вучић се присетио и да је логор затворен крајем јула 1944. године када је и НДХ дефакто престала да постоји на овим просторима, те да је од тада до данас „истина о овом логору била сахрањена под тешким наслагама заборава”. 

– Неко ће рећи да га данас фигуративно, а ја бих рекао и стварно ослобађамо. Обнављамо сећање реконструкцијом Централне куле, која је његов иконички симбол, а сам чин представља и решеност да реконструишемо и сопствено колективно сећање. Она је прва од неколико изворних логорских зграда у којима ће бити успостављена два музеја Меморијалног центра. У њима ће се одвијати активности меморијализације логора, комеморације жртава, прикупљање и излагање грађе, научно-истраживачка делатност, организовање изложби и едукативне активности – прецизирао је Вучић. 

Председник је истакао да су на овом месту људи зверски пребијани, вешани и стрељани, овде су умирали од глади, зиме и болести, одавде су душегубком одвођени у смрт. 

Овом догађају присуствовали су патријарх српски Порфирије, те представници Владе Србије, Града Београда, верских заједница и амбасада.  

Беоинфо, Завод зазаштиту поменика културе

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

БЛОК 26 У ПРИПРЕМИ ЗА ГРАДЊУ

БАЈЛОНИ ПИЈАЦА ТРГ СА САДРЖАЈИМА ПОД ЗЕМЉОМ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x