БИРН: 450.000 КВАДРАТА ОЗАКОЊЕНО БЕЗ ЈАСНОГ ОСНОВА

БИВШИ ИМТ СТАМБЕНО-ПОСЛОВНИ ЦЕНТАР

Извор: БИРН Фото: Панорама Београда/Београдске

У последњих седам година у Београду озакоњено више од 450.000 квадрата стамбених објеката који су делом или у потпуности изграђени без дозволе, а нису постојали или нису били завршени 2015. године, што се јасно види на сателитском снимку Србије из те године, пише БИРН.

У опширном истраживачком тексту новинара тог портала се наводи, да грубом рачуницом, данашња вредност овако озакоњених зграда износи више од милијарду евра. Уједно, уз зграде из БИРН-ове базе, често су ницале (још увек) нелегалне зграде, које чекају “нови круг” легализације.

Новинари БИРН-а су користећи напредне технике ОСИНТ-а (истраживање уз помоћ отворених извора) претраживали мапу града и укрштали податке са сателитског снимка са подацима из Катастра и Регистра грађевинских дозвола Агенције за привредне регистре.

Ово је рађено јер, упркос законској обавези, не постоје јавни подаци о томе која је решења за озакоњење објеката донео Секретаријат за послове озакоњења Града Београда, пише БИРН. Осим тога, Секретаријат је игнорисао захтеве БИРН-а да та решења достави, наводи тај портал.

БИРН је у вишемесечном истраживању на овај начин нашао више од 300 објеката на територији главног града – углавном стамбених зграда већих од хиљаду квадрата – који су у потпуности или делимично изграђени нелегално након сателитског снимка из 2015. године па онда озакоњени. Међутим, извесно је да је број таквих зграда и већи.

Истраживање БИРН-а показује да није реч о изолованим појединачним случајевима, па чак ни о појединачним београдским општинама, него да се ради о системској пракси која је трајала годинама, траје и даље, и забележена је у свим централним београдским општинама, пише на том порталу.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: ИНВЕСТИТОР ЗГРАДЕ НА ПРОКОПУ ГРАДИЋЕ КОМПЛЕКС НА НОВОМ БЕОГРАДУ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x