БАРИКАДАМА ПРОТИВ МАФИЈЕ КОЈА ИСТОВАРУЈЕ ШУТ?

Град Београд је почео са постављањем физичких препрека како би се спречило да камиони врше нелегалан истовар земље и грађевинског отпада на дивљој депонији на Чукаричкој падини, преко пута ФМП.

Поставићемо и камере у двориште ФМП како бисмо имали снимак сваког криминалца који покуша да уклони ове препреке као и камиона којима би се доносио грађевински отпад“, тврди Горан Весић, заменик градоначелника.

Да подсетимо, одмах после најаве да ће бити затворена једна од највећих дивљих депонија у престоници, смештена на Чукаричкој падини, почела је масовна бежанија радника са машинама који су, свакодневно, на овој парцели истоваривали отпад.

– У Београду има више десетина дивљих грађевинских депонија и то је, слободно могу да кажем, полумафијашки посао.

 

Постављање барикада на Чукарици. Фото: Горан Весић

 

Довољно је да видите снимке објављене у медијима како грађевинска мафија евакуише камионе и механизацију са дивље депоније на Чукарици пошто им је дојављено да стижу комунална милиција и полиција па да вам буде јасно о каквој је мафији реч – истакао је директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић.

Он је нагласио да дивља депонија на Чукаричкој падини није једина, већ да их има још још, и то усред Београда.

– Рецимо испод Панчевачког моста, па на бившој депонији у Батајници, на једној приватној парцели у Бежанији према Сурчину. Закон каже да земља и сав грађевински отпад може и мора да се депонује на званичним депонијама, а у Београду је то депонија у Винчи – рекао је Попадић.

Он је подсетио да су пре неколико дана на локацији према Сурчину толико насипали парцелу да је ниво земље скоро дошао на метар од жица далековода што је довело у животну опасност сваког ко би туда прошао.

Попадић је најавио да ће у име ЈКП „Градска чистоћа” затражити да се Град Београд обрати Влади Србије да изменом  аката уведе као обавезни документ без кога не сме да се изда употребна дозвола потврду о кретању грађевинског отпада.

– То значи да ће сваки инвеститор морати да докаже да су сав грађевински отпад као и ископана земља предати на званичну депонију у Винчи. Без те потврде више нема издавања употребне дозволе па нека инвеститори воде рачуна о томе где извођачи одвозе отпад – рекао је Попадић.

 

Беоинфо, Блиц

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x