ВИШЕ ОД ПОЛА МИЛИОНА СТРАНИХ ГОСТИЈУ ПОСЕТИЛО БЕОГРАД

РЕСТОРАНИ БРЗЕ ХРАНЕ САМО ДО ЈЕДАН

(Фото: Београдске.рс)

 

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да је у првој половини године Београд посетило 531.333 туриста који су остварили 1.170.734 ноћења, што је за седам одсто више у односу на исти период прошле године, и по броју туриста али и по броју ноћења.

Радојичић је истакао да је јун месец остварио много бољи резултат у броју гостију од истог периода прошле године, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

У јуну је регистровано 123.671 гостију, од тога 106.717 су били страни гости, што је за 18 одсто више него истог периода прошле године. Страни гости су остварили и 12 одсто више ноћења у односу на исти месец прошле године. Домаћи гости су остварили 44.865 ноћења , што је за 20 одсто више него у јуну прошле године”, навео је градоначелник.

Локације које туристи током боравка највише посећују су Београдска тврђава, Скадарлија, Храм светог Саве, затим београдски музеји, међу којима су најпосећенији Народни музеј, Музеј Николе Тесле, Музеј савремене уметности, Музеј Југославије.

Током лета најпосећенија амбијентална целина поред центра града је Ада Циганлија, додаје Радојичић.

Према његовим речима, у току летњих месеци највише гостију је из региона, Турске, затим западне Европе, али не заостају ни туристи из Кине и Русије, што је поред конгресног туризма и манифестација на отвореном, који су неки од важнијих разлога за долазак гостију, резултат добрих односа председника Србије Александра Вучића са државним врхом НР Кине и Русије.

„У току лета највише гостију је из региона али и из Турске, Кине, западних земаља и посебно Русије. Тренд раста броја туриста и броја ноћења је и даље актуелан, што је резултирало и повећањем смештајних капацитета”, објаснио је Радојичић.

Градоначелник је истакао да током лета, захваљујући туризму и сезонским пословима, сваки осми Београђанин ради у туризму или сектору услуга. Он је подсетио да је 2014. године Београд имао 67 хотела, а да их је сада преко 120, што је показатељ колико се Београд развија у туризму.

„У Београду се број хотела готово удвостручио, а и даље постоји потреба за изградњом и отварањем нових. У истом периоду, капацитет приватног смештаја је учетворостручен. Туризам ће се у Београду и даље развијати, па је сходно томе важно да наставимо рад на уређењу града и побољшању инфраструктуре, али и културним садржајима престонице”, казао је градоначелник.

Радојичић је подсетио да једна од најважнијих окосница за долазак гостију лети у Београд јесу манифестације које из године у годину привлаче све већу пажњу туриста.

 

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x